Obavijesti

News

Komentari 75

'Moj Mate je dobio Spinrazu i sad opet može pomicati nožicu'

'Moj Mate je dobio Spinrazu i sad opet može pomicati nožicu'
5

Mate je donedavno mogao pomicati samo dva prsta na rukama, dok danas može svih pet, a pomiče i nožicu. Bio je prvi pacijent na respiratoru koji je dobio skupocjeni lijek.

VIDEO

Hajde Mate, je l’ možeš pomaknuti rukicu?, pita sina Matu Bešlića (10) mama Ana Alapić iz Siska. Prije toga mu je obje ruke pažljivo postavila u suspenzije, nježno podigla uzglavlje i postavila jastučić ispod koljena. Na njezine riječi Mate pomiče prvo lijevu pa desnu ruku te je približava majčinoj ruci.

POGLEDAJTE VIDEO VIJEST: 

Pokretanje videa...

01:17

- Bravo! Kako rade prsti? - pita njegova majka. Mate je donedavno mogao pomicati samo dva prsta na rukama, dok danas može svih pet, a pomiče i nožicu. Mate boluje od spinalne mišićne atrofije, teške nasljedne bolesti zbog koje propadaju mišići. Diše uz pomoć respiratora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ana Alapić, predsjednica udruge Kolibrići, dvije godine se borila s drugim roditeljima da skupi lijek Spinraza bude dostupan svim malim i velikim pacijentima s ovom teškom bolesti koji ga mogu primiti.

Danas je i više nego zadovoljna, jer nisu samo zaustavili progresiju bolesti, nego se Mati kompletan mišićni tonus poboljšao i može napraviti pokrete koje je “izgubio” prije nekoliko godina. Kaže da se nekome mogu činiti kao jako mali pokreti, no za nju i Matu oni su jako veliki. Znatno mu se poboljšala i mimika lica, što nam je Mate također zorno demonstrirao.

- Hoćeš nam se nasmijati? - nježno ga je upitala. Matine oči odjednom su zasjale, a lice mu se opustilo i izgladilo. Nema sumnje, Mate nam je poklonio osmijeh.

Velika pobjeda: 'Hvala 24sata, pomogli ste izboriti Spinrazu'
Velika pobjeda: 'Hvala 24sata, pomogli ste izboriti Spinrazu'

O Mati i njegovoj majci Ani već se mnogo pisalo. U kolovozu ove godine postao je prvo dijete na respiratoru koje je dobilo skupocjeni, novi lijek. Prvu dozu primio je 7. kolovoza, nakon čega je u razmacima od dva tjedna dobio i sljedeće tri doze, posljednju početkom listopada.

- Sljedeće doze idu svaka četiri mjeseca. Prije pete doze Mate mora proći procjenu. Liječnike će prije svega zanimati ima li progresije. Lijek kod Mate nije samo zaustavio napredovanje bolesti, nego je vidljiv i konkretan napredak - kaže mama Ana.

Već nakon prve doze primijetila je da Mate radi neke pokrete češće nego inače. Nisu to veliki pokreti, no majčinu oku ništa ne može promaknuti. Nakon druge doze Mate je počeo pomicati stopalo desne noge. Nakon četvrte doze Ana je primijetila pomak u mišićnom tonusu. Kompletna osnovna napetost mišića puno je jača i bolja nakon uzimanje Spinraze.

- Nije imao nuspojava. Budući da je na respiratoru i uglavnom leži, ‘odradio’ je mirovanje pa nije imao glavobolje koje se znaju javiti nakon lumbalne punkcije. Nije se žalio ni na bolove u leđima. Prije primanja lijeka dobio je sredstvo za smirenje i sredstvo protiv bolova. Sve je prošlo u najboljem redu - ponosna je mama Ana na sina, koji je sve lavovski podnio. Ipak, otkriva kako je dječak prilikom primanja prve doze bio prestrašen jer nije znao što očekivati.

Mate (10) je prvo dijete koje je na respiratoru primilo Spinrazu
Mate (10) je prvo dijete koje je na respiratoru primilo Spinrazu

Dok smo razgovarali, Mate se odmarao uz crtić. Poslijepodne ima nastavu. Mama Ana objašnjava da se školuje po redovitom programu, učiteljica mu dolazi kući gdje ga poučava te komuniciraju putem njegova komunikatora, a neke sate pohađa s ostalim učenicima 3. razreda osnovne škole u Sisku.

Iako su svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije (SMA) koji fizički mogu primiti Spinrazu dobili lijek, Ana kaže da njihova borba još nije gotova.

- Dolaze nove terapije za koje želimo da ih naša djeca imaju prilike dobivati. Spinraza je bio prvi takav revolucionarni lijek za SMA. Razvijaju se drugi, novi lijekovi te će aktivnosti udruge ići u smjeru da i sve buduće terapije odobrene za pacijente sa SMA budu dostupne pacijentima i u Hrvatskoj - odlučna je Ana.

Do sada je 40-ak pacijenata primilo ovaj lijek koji pomaže kod oboljelih od spinalne mišićne atrofije. Među njima su djeca na respiratoru te odrasli. Inače, u Hrvatskoj ima 50-ak djece s ovom bolešću, no nema još točnih podataka o odraslima jer su se, kaže Ana, javili novi pacijenti.

- Sjećamo se koliku smo muku mučili da Spinraza uđe na listu lijekova koje pokriva HZZO i vodili smo se iskustvima roditelja pacijenata diljem svijeta koji su opisivali napredak kod djece. Stručne studije ni danas ne postoje jer za njih treba vremena da se izrade, no evo i naša djeca su dokaz da lijek zaista djeluje i pomaže. Što je najvažnije, nitko od pacijenata dosad nije imao nuspojava - kaže Ana. Ujedno je dodala kako ju je jedna punoljetna pacijentica također razveselila zbog napretka.

- Zamislite, organizam je 18 godina atrofirao i nakon Spinraze ta djevojka pomiče prste na nozi. To je za ovu dijagnozu ravno čudu - govori ne krijući veselje. Njezin Mate, dodaje, ima sreće jer mu se veliki pomaci vide nakon pola godine.

- Nije sa svim pacijentima isto, no kod mojega sina se pokazalo da lijek brzo djeluje - zaključila je Ana. Podsjetimo, jedna doza Spinraze stoji 640 tisuća kuna, a to znači da terapija u prvoj godini iznosi do pet milijuna kuna po oboljelom djetetu. Zbog toga Ministarstvo prvo nije željelo odobriti lijek za svu djecu, no zahvaljujući ustrajnoj borbi roditelja Spinraza je dostupna svima.     

Majka lavljeg srca: Moj Mate mi je sve u životu, dajte Spinrazu!
Majka lavljeg srca: Moj Mate mi je sve u životu, dajte Spinrazu!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović