To je to što me zanima!

Split očekuje 295 kruzera

Ove godine u splitskoj luci očekuje se uplovljavanje 295 kruzera s oko 300 tisuća putnika iz brojnih zemalja, doznaje Hina u Lučkoj upravi Split
Vidi originalni članak

Rukovoditelj operative Vicko Vrgoč kaže da je od početka godine do danas u Split stiglo 37 kruzera, koji su doveli oko 20 tisuća putnika.

Ukupno su do kraja godine najavljena 323 uplova, jer će neki od 295 kruzera u grad pod Marjanom uplovljavati više puta. Uglavnom plove pod zastavom Malte, Italije, Paname, Bahama, Norveške, Bermuda, Nizozemske, Belgije, Maršalskih otoka, Francuske i Sv. Vincenta, no na njihovim su palubama putnici iz cijelog svijeta.

PODACI DZA-A U rujnu najviše stranih kruzera od početka covid pandemije

"Ostvare li se svi najavljeni dolasci, to će biti rekord s obzirom da je do sada rekordna bila 2016. godina kada smo imali 286 kruzera. To je što se tiče dolazaka kruzera, a što se putnika tiče rekordna nam je godina bila 2019. godina, kada smo imali više od 357 tisuća putnika koji su u Split stigli s 282 kruzera", rekao je Vrgoč.

Prema najavama, najduži kruzer koji će ove godine uploviti u Split je kruzer koji plovi pod panamskom zastavom - MSC Fantasia, dug 333,33 metra, a dolazi 9. svibnja. Odmah nakon njega po dužini su MEIN SCHIFF 5 dug 295,30 metara pod zastavom Malte, potom talijanska Costa luminosa dug 294,50 metara, te još jedan malteški kruzer, TBC Marella Explor od 263,9 metara.

FOTO: PREIMENOVAT ĆE GA Kruzer Satoshi na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac: Trebao biti plutajuća rezidencija

Direktorica gradske Turističke zajednice Alijana Vukšić podsjeća kako kruzing turizam u svijetu ima puno prednosti i nedostataka. Najveća je prednost što se gosti koji dolaze kruzerima vraćaju kao stacionarni gosti i to je, smatra, izvrsna promocija destinacije, najviše troše na suvenire, a u zadnje je vrijeme Split prepoznat kao shopping destinacija jer turisti s kruzera u posljednje vrijeme žele odlaziti u shoping centre.

OVE GODINE 155 BRODOVA FOTO U Zadar uplovio najveći kruzer u povijesti zadarske luke, povećava se i broj putnika

"Oni organiziranim prijevozom idu i na Klis, Kaštela i u Trogir. Jedini problem je gužva u destinaciji, ali to se pokušava riješiti koordiniranim rasporedom s Lučkom upravom tako da nikada u gradu nije više od dva manja ili jedan veći kruzer. S Udrugom turističkih vodiča se dogovaraju koridori o kretanju grupa, a sve kako se ne bi stvarale veće gužve u gradu", istaknula je Vukšić.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ilmare 04.05.2022.

    Ne vesele me kruzeri. Ne putnici,već veliki kruzeri...

  • Tko sere'' 04.05.2022.

    Svi bi tili u najlipši grad na svitu 😍

  • Puno Bonace 04.05.2022.

    Spaseni smo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare