To je to što me zanima!

Srbija može negodovati zbog Tesle, ali ništa ne mogu učiniti

Tesla je od hrvatskih građana dobio 18 puta više glasova nego Franjo Tuđman, a prigovor na taj izbor mogu dati samo članice EU koje koriste euro
Vidi originalni članak

Ludila nikad dosta. Narodna banka Srbije sredinom tjedna ocijenila je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, “predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda” pa bi “sasvim sigurno” bile “poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU.

Kroz usta Narodne banke progovorio je prema svemu sudeći predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. A bolje da nije, jer je to što smo čuli zvučalo glupo. 

“Da sam ja na čelu Narodne banke Srbije, rekao bih – bravo”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. To je naravno jedini razuman stav u ovom „problemu“. 

UPITI ZBOG TESLE Europska komisija odgovorila Srbiji: 'Izgled kovanice stvar je one zemlje koja uvodi euro'

„Tesla je izabran za motiv na nacionalnoj strani eurokovanice na traženje brojnih građana, a Srbija nije u poziciji prigovarati, jer to po europskim regulama mogu samo članice EU koje koriste euro“, rekli su iz HNB-a. 

U anketi o likovima koji bi se trebali naći na kovanici građani su iznijeli oko 11.000 prijedloga, među kojima je ime Nikole Tesle bilo dominantno. Teslu je predložilo najviše, 2599 građana. Dobio je 18 puta više glasova od Franje Tuđmana.

Idi na 24sata

Komentari 316

  • prettner 26.07.2021.

    Tesla kao nije živio u Hrvatskoj, a Smiljan, Gospić, Karlovac sve austrijski gradovi kao , jer Hrvatska nije postojala tada kad je Tesla rođen.Analogno tom razmišljanju Srbija kao država nije postojala do 04.02. 2003. godine. Prije su bili ili Jugoslavija ili Otomansko carstvo ili Bizant . daklem, Srbija kao ovakva država nije postojala prije 2003 godine !! Eto. šah mat.

  • 25.07.2021.

    Tesla je Hrvat kao što je Čović i Šušak Bosanac

  • psychoo 25.07.2021.

    Normalni ljudi u Srbiji čak podržavaju potez Hrvatske da stavi Teslu na eurokovanice. Sa druge strane Vučko Picoustko to koristi kako bi skrenuo pozornost sa tužne zbilje tegovnog života normalno srpskog čovijeka, a za šta je picousti većinom zaslužan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare