News

Komentari 316

Srbija može negodovati zbog Tesle, ali ništa ne mogu učiniti

Srbija može negodovati zbog Tesle, ali ništa ne mogu učiniti

Tesla je od hrvatskih građana dobio 18 puta više glasova nego Franjo Tuđman, a prigovor na taj izbor mogu dati samo članice EU koje koriste euro

Ludila nikad dosta. Narodna banka Srbije sredinom tjedna ocijenila je da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, “predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda” pa bi “sasvim sigurno” bile “poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU.

Kroz usta Narodne banke progovorio je prema svemu sudeći predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. A bolje da nije, jer je to što smo čuli zvučalo glupo. 

“Da sam ja na čelu Narodne banke Srbije, rekao bih – bravo”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. To je naravno jedini razuman stav u ovom „problemu“. 

„Tesla je izabran za motiv na nacionalnoj strani eurokovanice na traženje brojnih građana, a Srbija nije u poziciji prigovarati, jer to po europskim regulama mogu samo članice EU koje koriste euro“, rekli su iz HNB-a. 

U anketi o likovima koji bi se trebali naći na kovanici građani su iznijeli oko 11.000 prijedloga, među kojima je ime Nikole Tesle bilo dominantno. Teslu je predložilo najviše, 2599 građana. Dobio je 18 puta više glasova od Franje Tuđmana.