To je to što me zanima!

Srića: 'Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva nas štite od težih kliničkih slika'

Što se tiče rasta broja zaraženih koronom, ne bi trebali biti zabrinuti s obzirom da je klinička slika puno blaža u odnosu na prethodne sojeve, kaže Srića
Vidi originalni članak

Pulmolog Saša Srića govorio je u Novom danu o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, stanju u bolnicama, ali i prijetnjama koje liječnici dobivaju od protivnika cijepljenja.

- Što se tiče rasta broja zaraženih, ne bi trebali biti zabrinuti s obzirom da je klinička slika puno blaža u odnosu na prethodne sojeve - kaže Srića za N1.

- Obzirom na brojne mutacije svih mogućih sojeva i podtipova, ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu, ali se imunitet ipak stvara. Dobar dio je prebolio, što znači da i ako dobije novi oblik, a uz to je cijepljen, razvit će blažu kliničku sliku. Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva štite od težih kliničkih slika, hospitalizacija i smrti - ističe.

Na pitanje zašto ne treba čekati novo cjepivo koje stiže najesen, Srića je pojasnio da bi 9. mjesec mogao biti relativno kasni mjesec za pacijente koji mogu razviti teške simptome. Savjetovao je i primanje četvrte doze građanima starijim od 80 godina

Rekao je i da je teško reći u ovom trenutku hoće li biti potrebne nove restrikcije najesen.

 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • 07.08.2022.

    Citokinsku oluju uglavnom izazivaju upalni citokini IL6 i ostali,cjepivo ima drugu ulogu kome treba a nekome ne. Heparin tko nije alergičan na njega može pomoći ili eliquis. Nafamostat,doxycycline, i biljni preparati,slatki pelin,C vitamin,cink ,D vitamin također pomažu.Hidroksiklorokin nije dovoljan jer virus koristi više proteaza.2% onih koji imaju problema i sa gripom ima stalno, za to trebaju drugi nalazi.Stožeru su takvi izvor brojeva i plaće koju dobivaju za svoj loš rad.

  • maj 03.08.2022.

    Pocela promocija cjepiva,sigurno ima koristi od toga.Jadan on propalo im na milijone cjepiva.

  • Palamudan 02.08.2022.

    Starijima od 100 god savjetujemo i primanje pete doze

Komentiraj...
Vidi sve komentare