Obavijesti

News

Komentari 28

Srića: 'Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva nas štite od težih kliničkih slika'

Srića: 'Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva nas štite od težih kliničkih slika'

Što se tiče rasta broja zaraženih koronom, ne bi trebali biti zabrinuti s obzirom da je klinička slika puno blaža u odnosu na prethodne sojeve, kaže Srića

Pulmolog Saša Srića govorio je u Novom danu o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, stanju u bolnicama, ali i prijetnjama koje liječnici dobivaju od protivnika cijepljenja.

- Što se tiče rasta broja zaraženih, ne bi trebali biti zabrinuti s obzirom da je klinička slika puno blaža u odnosu na prethodne sojeve - kaže Srića za N1.

- Obzirom na brojne mutacije svih mogućih sojeva i podtipova, ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu, ali se imunitet ipak stvara. Dobar dio je prebolio, što znači da i ako dobije novi oblik, a uz to je cijepljen, razvit će blažu kliničku sliku. Novi sojevi zaobilaze imunološki sustav, ali cjepiva štite od težih kliničkih slika, hospitalizacija i smrti - ističe.

Na pitanje zašto ne treba čekati novo cjepivo koje stiže najesen, Srića je pojasnio da bi 9. mjesec mogao biti relativno kasni mjesec za pacijente koji mogu razviti teške simptome. Savjetovao je i primanje četvrte doze građanima starijim od 80 godina

Rekao je i da je teško reći u ovom trenutku hoće li biti potrebne nove restrikcije najesen.