To je to što me zanima!

Stanar u pismu upozorio da je zgrada oštećena: Poslao ga je 2 mjeseca prije nego se srušila

U izvješću inženjera stoji da su štete na betonu i armaturi bile razmjerne, a većinu je uzrokovala višegodišnja izloženost koroziji i blizina slane vode mora na obali južne Floride.
Vidi originalni članak

Predstavnik stanara zgrade koja se djelomično urušila u Surfsideu na Floridi, Jean Wodnicki, u pismu koje je poslao 9 .travnja ove godine napisao je da se postupno propadanje zgrade može primjetiti još od 2018. godine, piše CNN.

- Erozija betona se pogoršava. Situacija na krovu se pogoršala pa su popravci morali biti opsežni. Kada je očito da beton puca znači da i armatura koja ga drži - hrđa i propada - napisao je Wodnicki u pismu.

'NEĆEMO STATI' Iz ruševina zgrade na Floridi izvukli još četiri tijela: Tragedija je zasad odnijela devet života

Pismo je primio stanar Erick de Moura koji je istaknuo da je za popravke na zgradi trebalo puno novca.

- U garaži je došlo do curenja, na balkonima su bile pukotine... Sad je, nažalost, prekasno - rekao je De Moura. 

- Istraživanje iz 2018. godine u kojem su se istakli problemi sa zgradom bila je glavni znak da nešto nije uredu - rekao je odvjetnik Adam Schwartzbaum, čiji su baka i djed živjeli u zgradi i žalili se na curenje garaže prije nego što su se iselili prije otprilike deset godina.

TIŠINA I MUK S mobitela nestalog starijeg para u ruševinama zgrade u Floridi dolaze jezivi pozivi

Inženjer Frank Morabito, u izvješću iz listopada 2018. godine upozorio je na probleme zgrade, na osnovi čega je izrađen projekt sanacije. Provedba je trebala započeti uskoro, nakon dvije i pol godine nakon što su upravitelji zgrade upozoreni.

U Morabitovom izvješću stoji da su štete na betonu i armaturi bile razmjerne, a većinu je uzrokovala višegodišnja izloženost koroziji i blizina slane vode mora na obali južne Floride.

Kako je izvjestio Morabito, zgrada se nije morala srušiti, ali su bili potrebni popravci i to u primjerenom roku. 

TRAGEDIJA NA FLORIDI Već je krenuo kući, ali djevojka ga je nagovorila da prenoći. Par sati kasnije urušila se zgrada

U četvrtak je USA Today prvi izvijestio o studiji objavljenoj prošle godine koja je pokazala da je urušeni stan, za razliku od ostalih zgrada oko njega, tonuo brzinom od oko 2 milimetra godišnje između 1993. i 1999. godine. Istraživanje je bilo usredotočeno na učinke slijeganja, postupnog popuštanja ili urušavanja zemljišta na opasnosti od poplave u priobalju. Nije pratio status zgrade pa je nejasno je li struktura nastavila tonuti tempom opisanim u studiji.

Navodi se kako je intenzivno gibanje zemlje moglo je prouzrokovati pucanje te samim time i utjecati na strukturalne probleme. 

TRAGEDIJA NA FLORIDI Dok traže žrtve sve je više pitanja oko urušavanja zgrade

Spasilačke službe i dalje tragaju za nestalnima pod ruševinama. Potvrđeno je da je smrtno stradalo jedanaestero ljudi, a za više od 150 se traga.

- Nastavit ćemo neprestano raditi, iskoristit ćemo sve opcije. Potraga se nastavlja - rekla je medijima čelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 29.06.2021.

    Ignoriranje problema u svakom segmentu se skupo plaća, a život je naveća cijena! Bilo da ignoriramo vlastite signale na koje nas tijelo upozorava ili ignoriramo potencijalnu opasnost za druge moramo snositi posljedice. U ovom slučaju ignoriranje nadležnih nije ništa drugo doli ubojstvo ih nehata!

  • 29.06.2021.

    jel to ona zgrada kaj su nasi inzinjeri za obnovu poslije rata izgradjivali baniju, da nisu to oni gradili u floridi???????

  • Džo Senilio 29.06.2021.

    Bidenova Amerika. Mora se financirati smještaj Ekvadoraca i Gvatemalaca u imigrantskim sabirnim centrima. Nema novaca za Amerikance.

Komentiraj...
Vidi sve komentare