To je to što me zanima!

Štern: Mogli bismo imati jeftin dizel, ali rafinerijom Rijeka MOL upravlja, a to im nije u interesu

Jesen neće biti laka, ali Vlada ima instrumente i vladaju situacijom. Treba se konkretno upravljati INA-om i, ponavljam, nadam se da neće doći do zaustavljanja prerade u rafiniraniji Rijeka, kaže stručnjak
Vidi originalni članak

Energetski stručnjak Davor Štern komentirao je u RTL Direktu rast cijena nafte. Vlada je intervenirala oko cijena dizela, a Štern kaže kako je dobro što su to napravili te da su tako pokazali socijalnu osjetljivost. 

- To je naročito potrebno tijekom pregovora sa sindikatima. Činjenica je da cijene benzina i dizela rastu. Dobra je mjera i nadam se da će potrajati dulje od tjedan dana - kaže Štern. 

Pojašnjava kako je jedan od velikih razloga poskupljenja i nestašice dizela situacija s Francuskom u kojoj pet od šest rafinerija štrajka, a ako kod njih dođe do poremećaja to bi moglo utjecati na cijelu Europu. 

VLADA OGRANIČILA CIJENE Evo koliko ćete od danas plaćati gorivo. Mali distributeri najavili tužbu, Filipović traži razgovore

- Dizel se inače počeo koristiti s dolaskom skupog plina i vala hladnoće pa je to razlog zašto ga ima manje - objašnjava. 

Dodaje i kako Vlada ne može vječno zamrzavati cijene, no da mogu dosta toga napraviti. 

- Imamo jednu fantastičnu mogućnost da kroz rafineriju Rijeka proizvodimo jeftinije dizel nego što je na burzi i prerađujemo naftu. Ali to ne radimo jer za sada MOL upravlja rafinerijom Rijeka i njima to očito nije u interesu. Rafinerija ide ponovno na remont, a bila je u remontu prije osam mjeseci. Malo me podsjeća na zagrebačku žičaru, više je u remontu nego što radi. Bilo bi vrlo neozbiljno da u ovakvom vremenu ostanemo bez ijedne rafinerije na prostoru Republike Hrvatske - poručio je stručnjak. 

DAVOR ŠTERN: 'Hrvatska problem s visokim cijenama goriva može ublažiti preradom u riječkoj rafineriji'

Na pitanje koliko će novi problemi između Saudijske Arabije i SAD-a utjecati na cijenu benzina, Štern kaže da je taj postupak dosta neočekivan te da ga ne može komentirati jer nema podatke. 

- Jesen neće biti laka, ali Vlada ima instrumente i Vlada vlada situacijom. Treba se konkretno upravljati INA-om i, ponavljam, nadam se da neće doći do zaustavljanja prerade u rafiniraniji Rijeka - istaknuo je. 

OBJAVILI ANALIZU Financial Times: 'Hrvatska bi iz energetske krize mogla izaći kao pobjednik'. Objasnili i zašto

Na pitanje je li bio ruski igrač, Štern je rekao: 

- Ja sam bio svašta. U Rusiji sam bio američki plaćenik, a ovdje sam bio i izraelski plaćenik itd. Plaću ne dobivam. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Hrvat za Hrvate 18.10.2022.

    Rasprodali drzavne interese INU a htjeli prodati i HEP!! Jos su svi u foteljama. Gospodin Stern bi trebao sjediti na celu ekonomije HR

  • darko122 18.10.2022.

    Plaću ne dobiva, ali novaca ima, po duhu svetom.

  • opet-ispočetka 18.10.2022.

    ovaj stern je sad jaaaaako pametan i SVE zna .... a baš me zanima zašto nije rekao ništa sve one godine kada je bio na čelu Ine i kada je dobivao masnu plaču i bonuse ... svi takvi likovi, kada više nisu na vodećim pozicijama i , ZNAJU SVE što i kako bi trebalo ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare