Obavijesti

News

Komentari 35

Evo koliko ćete od danas plaćati gorivo. Mali distributeri najavili tužbu, Filipović traži razgovore

Evo koliko ćete od danas plaćati gorivo. Mali distributeri najavili tužbu, Filipović traži razgovore

Jednostavno smo odlučili ovaj tjedan povući ručnu da se to ne dogodi. Mislim da se sedam dana može izdržati, ali moramo sjesti i razgovarati i s predstavnicima naftne industrije, rekao je resorni ministar

VIDEO

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a njome se najviše maloprodajne cijene sljedećih sedam dana ograničavaju na današnje, i to kako slijedi :

  • 10,72 HRK/l za benzinsko gorivo
  • 12,30 HRK/l za dizelsko gorivo
  • 8,49 HRK/l za plavi dizel
  • 13,94 HRK/kg za UNP za boce.
  • 10,01 HRK/kg za UNP za spremnike

Mali distributeri navode kako ih je tom uredbom i ponovnim zamrzavanjem cijena goriva na sedam dana unatoč snažnom poskupljenju dizelskog goriva na svjetskom tržištu, Vlada ponovno prisilila na prodaju goriva s minusom i to u iznosu od čak jedne kune po litri.

Mali distributeri: Podnijeli smo ustavnu tužbu 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stoga u priopćenju upozoravaju kako će zbog Vladinih intervencija u tržište goriva i energetske krize neminovno doći do nestašice goriva ukoliko se nepromišljena energetska politika nastavi. Dodatno, poručuju kako donošenjem ishitrenih odluka svakih sedam ili 14 dana i to ponedjeljkom prije promjene cijene, Vlada dodatno destabilizira tržište energenata ne shvaćajući da intervencijom ne spašava nikoga već dodatno otežava izlazak iz energetske krize.

'Hrvatska problem s visokim cijenama goriva može ublažiti preradom u riječkoj rafineriji'
'Hrvatska problem s visokim cijenama goriva može ublažiti preradom u riječkoj rafineriji'

- Mnoge zemlje odustale su od restriktivnih modela ograničenja cijena, uključujući Sloveniju, Mađarsku, Austriju i ostale koje su shvatile da uplitanje u tržišno gospodarstvo može biti samo kratkoročna, interventna mjera, a ne energetska politika, što svjedoči i primjer Francuske koja se zbog uplitanja vlade u gospodarstvo dovela u situaciju nestašice dizelskog goriva i uvođenja ograničenja točenja na benzinskim postajama - ističe Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Dodaje kako su se mali distributeri nudili kao partner Vladi u iznalaženju najboljeg rješenja za sve, ali bez odgovora.

Filipović najavio: Razgovarat ću s predstavnicima naftne industrije zbog cijena goriva
Filipović najavio: Razgovarat ću s predstavnicima naftne industrije zbog cijena goriva

- Vlada ne može cjelokupan teret krize selektivno prebaciti na jednu industrijsku granu. Umjesto da država na sebe preuzme dio tereta krize, kunu po litri poklanjat će distributeri goriva istovremeno generirajući milijunske gubitke. Više nemamo nikakvih mogućnosti osim da tražimo pravnu zaštitu pred mjerodavnim sudovima. Stoga smo podnijeli ustavnu tužbu kako bi zaštitili svoje dostojanstvo kao poduzetnici, ali i svoj kapital te očuvali budućnost naših tvrtki. Nažalost, na kraju će milijunske štete ponovno plaćati porezni obveznici koje je Vlada 'spašavala' nepromišljenim intervencijama u cijene goriva - dodao je. 

Filipović: Ova odluka Vlade je prevenirala veliki cjenovni šok 

Cijene goriva komentirao je i resorni ministar Davor Filipović prije sjednice Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak. 

- Što se tiče cijena goriva, odlučili smo na sedam dana ograničiti cijenu - rekao je i dodao da je na tržištu došlo do velikog cjenovnog skoka koji bi bio prevelik šok za građane i poduzetnike. 

- Svjesni smo da je OPEC najavio smanjenje proizvodnje prije nekoliko dana i to je sve rezultiralo porastom cijena naftnih derivata - i benzina i dizela na tržištu Mediterana. Pozvat ćemo ovaj tjedan na razgovore sve predstavnike iz naftne industrije, pa ćemo i s njima razgovarati što i kako dalje, jer je velika neizvjesnost ispred nas - naveo je Filipović.

Mali distributeri goriva tvrde: Podnijeli smo ustavnu tužbu
Mali distributeri goriva tvrde: Podnijeli smo ustavnu tužbu

Po njemu, današnja odluka Vlade poduzeta je isključivo da se prevenira veliki cjenovni šok, jer bi bez te intervencije litra osnovnog dizela trebala poskupjeti za 1,47 kuna, benzina za 1,23 kune, a plavog dizela za 1,64 kune.

- Jednostavno smo odlučili ovaj tjedan povući ručnu da se to ne dogodi. Mislim da se sedam dana može izdržati, ali moramo sjesti i razgovarati i s predstavnicima naftne industrije - istaknuo je Filipović.

Cijene ostaju iste kao i do sada, naveo je, a što se tiče trošarina na gorivo, ponovio je da je Vladin prostor u trošarinama na litru benzina 37 lipa, a dizela 17-18 lipa.

Ništa od drastičnog skoka: Ovo su nove cijene goriva od utorka
Ništa od drastičnog skoka: Ovo su nove cijene goriva od utorka

- Prema tome, da smo danas smanjili trošarine na europski minimum to ne bi bio preveliki efekt, naši građani bi opet morali platiti veliku razliku u cijeni. Moramo razgovarati s akterima iz naftne industrije, svjesni smo da ovo nije nešto što i njima odgovara - zaključio je Filipović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000  €
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte najskuplji traktor na sajmu u Gudovcu! Ova mrcina košta 350.000 €

Najatraktivniji i najskuplji traktor izložen na sajmu je Fendt 942 Vario. Proljetni sajam u svom 25. izdanju prvi je put produljen na četiri dana. Jedna od atrakcija sajma su i Izidora i Izidor, zaštitnici ratara
VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura