To je to što me zanima!

Stiže kućni test za koronavirus, koštat će manje od sto kuna

Novi test na koronavirus će se moći kupiti u ljekarnama, za testiranje će biti potrebna pljuvačka, a u Hrvatsku stiže za desetak dana
Vidi originalni članak

Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste - jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu - rekao je član uprave Medike Jakov Radošević za RTL Danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže brzi kućni test na koronu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

HALMED je u utorak zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za 'samotestiranje' koji su odobreni na razini Europske unije. U Hrvatsku stižu za desetak dana. 

ŽELE VELIKO POPUŠTANJE Stožer Grada Zagreba zatražio: Dopustite vjenčanja, sajmove, rad kafića u zatvorenome...

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno, jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način - rekla je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić. 

Ovakvim testiranjem pokušava se olakšati borba protiv koronavirusa, ali i pomoći turističkoj sezoni. Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a koštat će manje od sto kuna. Iako ćemo na popuštanje mjera pričekati još do lipnja, ovi testovi i probni koncerti i svadbe mogli bi značiti veliko otvaranje za turističku sezonu. 

POLAŽU NADU U CJEPIVO Ministrica Brnjac o nadolazećoj turističkoj sezoni: 'Vjerujem da će biti bolja od prošlogodišnje'

- Ja sam isto saznala tu vijest danas i moram reći da me jako veseli, jer nas pacijenti stalno ispituju. Oni čuju da su takvi testovi dostupni i vani i u običnim trgovinama, tako da me stvarno veseli da ćemo i mi to konačno moći ponuditi - rekla je magistra farmacije Marina Marušić Fojs. 

Unatoč tome, Beroš upozorava da nema opuštanja kako se situacija ne bi pogoršala. 

Idi na 24sata

Komentari 81

  • 12.05.2021.

    Da li će biti obavezno da moraš kod sebe imat barem 3 komada stalno?

  • Nalla 12.05.2021.

    Kaj to znači manje od 100 kn? Možda 99,99 kn?

  • Major Gašpar 12.05.2021.

    Da li je i to sa dodanim parazitima ili bez ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare