To je to što me zanima!

Što se nalazi u Vladinom paketu mjera? Subvencije za plin za sve, vaučeri, smanjenje PDV-a...

Vlada planira uvesti subvencije za plin i za građane i za tvrtke, a PDV na plin smanjit će se s 25 na 13 posto da bi u nekom razdoblju onda pao i na pet posto. Povećava se i broj građana koji će primati vaučere za struju
Vidi originalni članak

Vlada sutra predstavlja paket mjera pomoći građanima i tvrtkama vrijedan nekoliko milijardi kuna koji bi trebao ublažiti udarac zbog rasta cijena energenata.

Kako doznaje Jutarnji, taj paket mjera sadrži subvencije za plin i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je energetski dio paketa koji bi mogao ići i preko milijardu kuna.

Predviđeno je trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, čime će se porez na plin izjednačiti s onim za struju. U određenom razdoblju bi se PDV na plin trebao smanjiti na pet posto. To još nije do kraja odlučeno, razgovori se vode, ali je po svemu sudeći izgledno da će kućanstva i poduzetnici ove godine plaćati pet posto PDV-a na plin.

NA VLADI O MJERAMA Plenković: Idući tjedan ćemo predstaviti paket mjera pomoći uslijed rasta cijena struje i plina

Međutim, prema izračunima ni to smanjenje PDV-a neće pretjerano ublažiti udar na standard građana jer će se i sa smanjenim PDV-om od pet posto računi za plin u prosjeku povećati i za do 40 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Vlada će uvesti subvencije na cijene plina za sve, ali još nije poznato koliki će biti iznos tih subvencija i na koji način će se cijena plina subvencionirati. Tvrtke će subvencije vjerojatno primati kroz vaučere.

Model subvencija najvažnija je stavka paketa mjera pomoći koja bi trebala ublažiti rast cijena koji je već zahvatio poduzetnike, dok je građanima ista cijena plina kao dosad zagarantirana do 1. travnja.

TRPE OGROMNE GUBITKE Operacija 'plin': Ako Gradska plinara Zagreb - Opskrba ode u stečaj, HEP bi ju dobio za siću

Što se tiće cijena struje tu bi trebao uskočiti HEP smanjenjem raznih naknada kako bi računi bili prihvatljiviji.

Vaučeri za struju obuhvaćat će veći broj građana, od dosad predviđenih 64 tisuće ta brojka penje se na 90 tisuća građana. Iznos vaučera povećat će se sa dosadašnjih 200 kuna, ali trenutno nije poznato koliki će taj iznos biti.

Što se tiče zahtjeva za smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode koji dolazi od koalicijskog partnera Vlade Radimira Čačića, nije isključeno da će Vlada ići na smanjenje stope s 25 na 13 posto na osnovne prehrambene artikle. 

REFORMISTI: Koalicijski partner Vlade traži: 'Smanjite PDV na plin, ali i osnovne namirnice na 5 posto'

I potpredsjednik Vlade Boris Milošević najavio je danas, nakon koalicijskog sastanka, sveobuhvatan paket mjera Vlade za ublažavanje rasta cijena, ali o detaljima tog plana ipak nije govorio. 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • MarjanaKrstavac 16.02.2022.

    Prosli mjesec plinska boca bila 144.99,a vec danas u Veljaci Kosta 148.99kn a nekad bila 90-95kn  a navodno su rekli nece boce poskupjeti ipak u Hrvatskoj tog plina ima dovoljno.

  • 15.02.2022.

    Hoće li stočari dobiti popust prikupnji mlijeka u marketima?

  • darko122 15.02.2022.

    Eu politika zna i vodi EU vrlo mudro, a time i našu Hrvatsku. Uskoro, ako rata ne bude, a neće ga biti, plin će pojeftiniti na blizu 200 dolara za 1000 kubika i bit će ga viška kada svi plinovodi i LNG prorade tada će još malo vrijediti ovi novi uvjeti dok vrate potrošeno, kao i sa gorivom kod prvog zamrzavanja, cijena pala, a oni se ne bune sa zamrznutom većom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare