To je to što me zanima!

Što su jeli premijeri: Paštetu od prepelice, teleći file, štrukle

Hrvatski premijer i kineski premijer već su skupa večerali u utorak. Tada su se nakon službenog dočeka opustili u društvu svojih supruga. Ovoga puta ručali su u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade
Vidi originalni članak

Nakon što su se u Banskim dvorima sastali hrvatski premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang sa svojim izaslanstvima te potpisali nekoliko gospodarskih sporazuma, zaputili su se na svečani ručak. Kako piše tportal, svečani ručak u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade počeo je zdravicom premijera i uzvanika. Na svečanom ručku prisustvovali su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministri te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na meniju restorana pripremili su paštetu od prepelice u marmeladi od rajčice za predjelo, teleći file u umaku od goruščice za glavno jelo dok je za desert kineski premijer  imao prilike probati tradicionalne hrvatske štrukle.

ŽELE HRVATSKE PROIZVODE 'Uživao sam u hrani. Kinezi su navijali da Hrvati budu prvaci'

Hrvatski premijer i kineski premijer već su skupa večerali u utorak. Tada su se nakon službenog dočeka opustili u društvu svojih supruga.

- Preporučio mi je hrvatske poljoprivredne proizvode. Uživao sam u hrani - rekao je kineski premijer Keqiang.

Hrvatska i Kina su u srijedu potpisali nekoliko gospodarskih ugovora. Potpisani sporazumi odnose se na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju. Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da su kineskim tvrtkama ponudili izgradnju pruge Rijeka-Zagreb te da su im ponudili i dugoročnu koncesiju. Kinezi su navodno zainteresirani i za ulaganje u infrastrukturu te brodogradnju.

NUDIMO IM DUGOROČNU KONCESIJU Horvat: 'Kinezi bi nam mogli izgraditi prugu Zagreb-Rijeka'

S druge strane, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je kako je s kineskom delegacijom potpisao Protokol kojim se Hrvatskoj otvara prilika za izvoz mlijeka i mliječnih prozivoda u Kinu, a u budućnosti i mesa te mesnih prerađevina.

Kineska delegacija s premijerom u Hrvatskoj će biti do petka. U četvrtak će u društvu hrvatskog premijera posjetiti gradilište Pelješkog mosta, a u petak će sudjelovati na konferenciji Kina+16 u Dubrovniku.

TOLUŠIĆ: OVO JE VELIKI USPJEH Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode

Idi na 24sata

Komentari 78

  • škver 11.04.2019.

    A Jakov? Je li ga tko vidi?

  • prokurator 11.04.2019.

    a kod mene doma na meniju: burek od jučer, podgrijan. pola konzerve sardina, ali jadranske, domaće ne bilo kakve. posebna delicija - malo limuna po ribicama. kruh stariji, ali prepečen po domaće. šteta da kineska delegacija nije svratila.

  • prokurator 11.04.2019.

    ljudi moji, naši vladari se ovako nisu "prostrli po podu" ni 90-ih njemcima (za priznanje), niti 2000-itih amerima (za nato). jasno mi je za pelješki most, uljanik itd, ali sve se bojim razmišljati što još može stajati iza ove sablasne ceremonije... jer kinezi cijelu hrvatsku kupe da ni kredit ne moraju dizat...

Komentiraj...
Vidi sve komentare