Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
91 komentara

Horvat: 'Kinezi bi nam mogli izgraditi prugu Zagreb-Rijeka'

Ministar je istaknuo kako su Kinezi zainteresirani za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, ali i brodogradnju. Kinezima bi se za izgradnju pruge do Rijeke ponudila dugoročna koncesija

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
91 komentara

Dugoročnom koncesijom ponudili smo kineskim investitorima da izgrade nizinsku prugu Rijeka-Zagreb, potvrdio je ministar gospodarstva Darko Horvat za N1.

Kineskim tvrtkama, kaže ministar, nudi se obnova pruge u namjeri da se riječka luka poveže sa Zagrebom i Budimpeštom, i to prvenstveno za potrebe cargo prometa kako bi Rijeka postala najveća izvozna luka europskih proizvoda na kinesko tržište.

Ministar nije mogao reći ako Kinezi izgrade prugu na koliko godina će im se ponuditi koncesija. Rekao je tek da se o tome još pregovara.

- Financijski Hrvatska ne želi samostalno ulaziti u tako veliki projekt, kineskim partnerima koji bi izgradili prugu nudi se dugoročna koncesija - dodao je.

UŽIVO: KINEZI U ZAGREBU Plenković na dar dobio loptu, a on poklonio bicikl Mate Rimca

Ministar je istaknuo kako su Kinezi zainteresirani za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, ali i brodogradnju. Otkrio je da bi se u Hrvatskoj trebale graditi dvije tvornice u koje bi trebao biti uložen mješoviti hrvatsko-kineski kapital.

S druge strane, Hrvatskoj se otvaraju velika vrata kineskog tržišta. U pregovorima hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Glavne carinske uprave Kine usuglasili su zajednički Protokol koji omogućava izvoz hrvatskog mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata.

POSJET KINESKOG PREMIJERA Počeli večerom: Premijeri sa suprugama izašli u restoran...

U Kinu ćemo izvoziti pasterizirano mlijeko, sterilizirano mlijeko, modificirano mlijeko, fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidriranu mliječnu mast, mlijeko u prahu te ostale mliječne proizvode, minerale i mliječne formule za dojenčad, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

- Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija. Svaki mliječni proizvod sa dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU, drastično pala - istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

ŽELE HRVATSKE PROIZVODE 'Uživao sam u hrani. Kinezi su navijali da Hrvati budu prvaci'

Ministar je najavio da će se, osim već prisutnih konzerviranih proizvoda ribarstva, na kineskom  tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a u budućnosti i meso peradi. Naime, kineske kompanije zainteresirane su i za uvoz specifičnih proizvoda peradarske proizvodnje iz Hrvatske, pa se intenzivno radi na dozvoli za odobrenje pojedinih objekata u Hrvatskoj koji udovoljavaju standardima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message