News

Komentari 78

Što su jeli premijeri: Paštetu od prepelice, teleći file, štrukle

Što su jeli premijeri: Paštetu od prepelice, teleći file, štrukle

Hrvatski premijer i kineski premijer već su skupa večerali u utorak. Tada su se nakon službenog dočeka opustili u društvu svojih supruga. Ovoga puta ručali su u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade

Nakon što su se u Banskim dvorima sastali hrvatski premijer Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang sa svojim izaslanstvima te potpisali nekoliko gospodarskih sporazuma, zaputili su se na svečani ručak. Kako piše tportal, svečani ručak u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade počeo je zdravicom premijera i uzvanika. Na svečanom ručku prisustvovali su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministri te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na meniju restorana pripremili su paštetu od prepelice u marmeladi od rajčice za predjelo, teleći file u umaku od goruščice za glavno jelo dok je za desert kineski premijer  imao prilike probati tradicionalne hrvatske štrukle.

Hrvatski premijer i kineski premijer već su skupa večerali u utorak. Tada su se nakon službenog dočeka opustili u društvu svojih supruga.

- Preporučio mi je hrvatske poljoprivredne proizvode. Uživao sam u hrani - rekao je kineski premijer Keqiang.

Hrvatska i Kina su u srijedu potpisali nekoliko gospodarskih ugovora. Potpisani sporazumi odnose se na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju. Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da su kineskim tvrtkama ponudili izgradnju pruge Rijeka-Zagreb te da su im ponudili i dugoročnu koncesiju. Kinezi su navodno zainteresirani i za ulaganje u infrastrukturu te brodogradnju.

S druge strane, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je kako je s kineskom delegacijom potpisao Protokol kojim se Hrvatskoj otvara prilika za izvoz mlijeka i mliječnih prozivoda u Kinu, a u budućnosti i mesa te mesnih prerađevina.

Kineska delegacija s premijerom u Hrvatskoj će biti do petka. U četvrtak će u društvu hrvatskog premijera posjetiti gradilište Pelješkog mosta, a u petak će sudjelovati na konferenciji Kina+16 u Dubrovniku.

Najčitaniji članci