To je to što me zanima!

Štrajk ide dalje: Sutra ponovno nema nastave u četiri županije

Sindikati prosvjetara najavili su kako sutra štrajkaju Varaždinska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija. Najavili su i konferenciju na Markovom trgu...
Vidi originalni članak

Svakim danom štrajk jača u našim školama. Današnji rezultati odaziva štrajku u osnovnim školama, koji iznosi 99,23 posto, doista nadahnjuju i pokazuju visok stupanj osviještenosti i želje za borbom za dostojanstvo. Ovaj postotak jasna je poruka Vladi, zaposlenici u sustavu obrazovanja nikad nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za bolju budućnost, istaknula je u utorak čelnica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, govoreći o štrajku u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj te Zagrebačkoj županiji.
 

Od 21 škole u Karlovačkoj županiji, dodala je Šprem prema prvim informacijama koje su dobili s terena, njih 20 je u stopostotnom štrajku. 

- Samo u jednoj školi dva, tri djelatnika nisu u štrajku - istaknula je dodavši kako za ostale dvije županije još nema podatke. 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, istaknuo je kako je odaziv u ove tri županije i u srednjim školama iznimno visok, a iznosi 92,37 posto. 

PROMETNI PILOTI PODRŽAVAJU PROSVJETARE 'Štrajk učitelja posljedica je loših višedesetljetnih politika'

Sutra nastave neće biti, objavili su, u četiri županije, a to su Istarska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka te Krapinsko-zagorska. 

A prosvjetari će sutra u 11 sati doći i pred Banske dvore te će, kako su ironični najavili sindikalni čelnici, izvesti "sindikalno-prosvjedni kulturno umjetnički program na kojem će nastupiti sindikalni band aid Škola za život" na Markovu trgu.

- Ustanovili smo da premijer jako voli glazbu i da je izrazio zadovoljstvo pjesmama koje smo pustili na prosvjedu 5.rujna pa ćemo mu pustiti repertoar još nekoliko glazbenih brojeva - istaknuo je Mihalinec. 

I dok Vlada neispunjenjem zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto šalje poruke zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja da su nebitni, naglasila je Šprem, oni ovakvim odazivom na štrajk dokazuju da su itekako bitni. 

- Vlada uči našu djecu da su nositelji obrazovanja nebitni i šalju im krivu poruku. Zaposlenici dokazuju upravo suprotno i to je prava škola za život. Draga djeco, u životu se morate znati izboriti za svoja prava. Ako ste sigurni i imate čvrste argumente da ste u pravu, ne odustaje od svoje želje za borbom - poručila je Šprem. 

Naglasila je kako Vlada onemogućuje nastavnicima i učiteljima da budu u razredima sa svojim učenicima. 

- Nisu sindikati za ovo krivi. Ovo je odgovornost Vlade - rekla je. 

Podsjetili su kako im je Vlada tijekom mirenja ponudila četiri posto (2+2) kroz dodatke na rad i to samo nastavnicima i učiteljima, na što oni nisu pristali, naglasivši kako je sada i od toga odustala. 

- Ta ponuda više ne postoji otkako je premijer najavio povećanje osnovice od 6,12 posto i to svim javnim i državnim službenicima - istaknuo je Mihalinec. 

Što će biti s reformom koja je krenula od ove školske godine, istaknuli su sindikalisti, stvar je Ministarstva obrazovanja te Vlade. 

- Mi smo 5. rujna jasno rekli da reforma obrazovanja mora početi reformom nositelja obrazovanja. Štrajk i puste učionice sigurno nisu ono što je ministrica očekivala kad je reforma počela - istaknuli su.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • omniameamecumporto 22.10.2019.

    Moram prokomentirati jer vidim da ljudima sve ovo pomalo diže tlak, no mene nešto drugo muči. Imam četrdeset godina radnog staža u tehničkom zanimanju.Imao sam četvero školaraca, no sada još samo jednog pa se stoga smatram vrlo kompetentnim napisati koju riječ. Dakle pratim školu i profesore već godinama od osnovne škole do fakulteta. Prošla školska godina bila je katastrofalna za one koji su polagali državnu maturu. Tisuće učenika nisu prošli u ljetnom pa niti u jesenskom roku . Fakulteti su ostali mahom nepopunjeni. E sada, vidite otvara se pitanje efikasnosti onih koji našu djecu uče. Učinkovitost istih je katastrofa. Mnoga su djeca prisiljena plaćati instrukcije istim tim profesorima. Moje dijete će platiti pripreme za državnu maturu koje stoje 2500 kuna sama si je zaradila, ali ja sam ipak platio maturalac. Da nema profesora Miluna koji je posnimao sve lekcije iz matematike od osnovne škole do faksa možemo samo zamisliti koliko bi još bilo padova na maturi.Sada se groze kako će djeca odrađivati njihov štrajk subotama. E moje neće, njezine uplaćene pripreme jesu svake subote do mjeseca svibnja i ja znam što nam je važnije. Da rezimiram , profesori i učitelji moraju biti prije svega pedagozi, zatim animatori i na kraju stručni u svojoj branši, dakle moraju imati rezultate i takove naravno treba nagraditi u skladu sa mogućnostima ove države i poreznih obveznika ,jer njihovo je zanimanje vrlo važno ali nažalost mnogi se ponašaju kao da niti sami to ne znaju.

  • 22.10.2019.

    Nikada nisam i ništa javno komentirala ali ovoga ću si puta to priuštiti. Iz pozicije prosvjetnog neradnika. Sve osobe koje toliko žale učenike i zabrinute su za njihovu dobrobit sigurno misle da mi nemamo djecu i da naša djeca ne idu u školu ili žive u nekom posebnom zaštićenom balonu. Svi koji misle da profesori ne znaju što znači težak fizički posao neka mi objasne sve moje fizičke poslove od 2. razreda osnovne škole do završetka fakulteta. Svi roditelji koji ne mogu zabraniti djetetu da visi na internetu dok je štrajk doći će k meni u školu i postat će moj problem kao i njihovo dijete. A ja ću ih strpljivo morat podnosit. Svi koji zazivaju 3 mjeseca godišnjeg neka mi objasne 200 radnih sati edukacije ( mjerljive, sa radnim zadacima) u zadnjih 6.mjeseci. To je 25 radnih dana osmosatnog radnog vremena. Ne mogu klade nosit jer sam žena. Cijenim svako zanimanje koje iziskuje fizički napor. Mnoga od tih zanimanja bih mogla odraditi sa sposobnostima koje imam. Bi li i obrnuto vrijedilo. Zašto gospodo mislite da je intelektualni napor manje zahtjevan? Zašto ste spremni zaključiti kako je to kikiriki oosao, a ne znate što on podrazumjeva? Bilo bi toga podosta za nabrajati u našu korist ali mi se ne da. Nema smisla. Sad opletite svi još jedan krug prema svima nama bezobraznicima koji si dopuštaju ovako skandalozno ponašanje.

  • 22.10.2019.

    Podrska strajku!!!! Nema nazad!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare