Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
101 komentara

Štrajk ide dalje: Sutra ponovno nema nastave u četiri županije

Sindikati prosvjetara najavili su kako sutra štrajkaju Varaždinska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija. Najavili su i konferenciju na Markovom trgu...

Započeo štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
101 komentara

Svakim danom štrajk jača u našim školama. Današnji rezultati odaziva štrajku u osnovnim školama, koji iznosi 99,23 posto, doista nadahnjuju i pokazuju visok stupanj osviještenosti i želje za borbom za dostojanstvo. Ovaj postotak jasna je poruka Vladi, zaposlenici u sustavu obrazovanja nikad nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za bolju budućnost, istaknula je u utorak čelnica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, govoreći o štrajku u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj te Zagrebačkoj županiji.
 

Od 21 škole u Karlovačkoj županiji, dodala je Šprem prema prvim informacijama koje su dobili s terena, njih 20 je u stopostotnom štrajku. 

- Samo u jednoj školi dva, tri djelatnika nisu u štrajku - istaknula je dodavši kako za ostale dvije županije još nema podatke. 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, istaknuo je kako je odaziv u ove tri županije i u srednjim školama iznimno visok, a iznosi 92,37 posto. 

Započeo Å¡trajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim Å¡kolama PROMETNI PILOTI PODRŽAVAJU PROSVJETARE 'Štrajk učitelja posljedica je loših višedesetljetnih politika'

Sutra nastave neće biti, objavili su, u četiri županije, a to su Istarska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka te Krapinsko-zagorska. 

A prosvjetari će sutra u 11 sati doći i pred Banske dvore te će, kako su ironični najavili sindikalni čelnici, izvesti "sindikalno-prosvjedni kulturno umjetnički program na kojem će nastupiti sindikalni band aid Škola za život" na Markovu trgu.

- Ustanovili smo da premijer jako voli glazbu i da je izrazio zadovoljstvo pjesmama koje smo pustili na prosvjedu 5.rujna pa ćemo mu pustiti repertoar još nekoliko glazbenih brojeva - istaknuo je Mihalinec. 

Zagreb: Konferencija za medije Sindikata hrvatski učitelja na kojoj je najavljen nastavak štrajka | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

I dok Vlada neispunjenjem zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto šalje poruke zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja da su nebitni, naglasila je Šprem, oni ovakvim odazivom na štrajk dokazuju da su itekako bitni. 

- Vlada uči našu djecu da su nositelji obrazovanja nebitni i šalju im krivu poruku. Zaposlenici dokazuju upravo suprotno i to je prava škola za život. Draga djeco, u životu se morate znati izboriti za svoja prava. Ako ste sigurni i imate čvrste argumente da ste u pravu, ne odustaje od svoje želje za borbom - poručila je Šprem. 

Naglasila je kako Vlada onemogućuje nastavnicima i učiteljima da budu u razredima sa svojim učenicima. 

- Nisu sindikati za ovo krivi. Ovo je odgovornost Vlade - rekla je. 

Zagreb: Konferencija za medije Sindikata hrvatski učitelja na kojoj je najavljen nastavak štrajka | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetili su kako im je Vlada tijekom mirenja ponudila četiri posto (2+2) kroz dodatke na rad i to samo nastavnicima i učiteljima, na što oni nisu pristali, naglasivši kako je sada i od toga odustala. 

- Ta ponuda više ne postoji otkako je premijer najavio povećanje osnovice od 6,12 posto i to svim javnim i državnim službenicima - istaknuo je Mihalinec. 

Što će biti s reformom koja je krenula od ove školske godine, istaknuli su sindikalisti, stvar je Ministarstva obrazovanja te Vlade. 

- Mi smo 5. rujna jasno rekli da reforma obrazovanja mora početi reformom nositelja obrazovanja. Štrajk i puste učionice sigurno nisu ono što je ministrica očekivala kad je reforma počela - istaknuli su.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message