To je to što me zanima!

Stranke s najviše izgubljenih glasova od zadnjih izbora

Najviše potpore među biračima uvjerljivo je izgubio SDP, Most je ostao bez svoje utvrde u Metkoviću, ali i drugim županijama, a ni HDZ nema puno razloga za slavlje
Vidi originalni članak

Nije bilo zanimljivo samo u velikim gradovima u prvom krugu lokalnih izbora. I neki manji gradovi su donijeli nekoliko preokreta i neočekivanih rezultata u odnosu na prvi krug zadnjih lokalnih izbora 2017. godine.

HDZ je tako u Metkoviću preoteo vlast Mostu. HDZ-ov Dalibor Milan premoćno je pobijedio sa 62,77 % glasova, dok je Mostov kandidat Nikica Hajvaz osvoji dvostruko manje, 30,47 %. HDZ je osvojio i općinsko vijeće sa 53,14 % glasova, dok Most ima 30,14 %. Prije četiri godine, 2017., pobijedila je Mostova kandidatkinja Katarina Ujdur, koja je osvojila 40,56 %, a Dalibor Milan je i tada bio HDZ-ov kandidat i osvojio je 38,53 %. Most je pao i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kojoj pripada Metković. Nikola Grmoja je prije četiri godine bio uspješniji od ovogodišnjeg kandidata Bože Petrova za nešto više od šest posto.

Za razliku od Metkovića, HDZ je u Zadru doživio veliki pad. Branko Dukić (HDZ) osvojio je 38,47 % glasova, a prije četiri godine osvojio je 51,20 % i stvar je bila rješena u prvom krugu. Tada mu je protukandidatkinja bila Sabina Glasovac, a ovaj put ide u drugi krug s Markom Vučetićem (SDP, AM, HSS, Glas, Centar), koji je osvojio 26,32 % glasova, što je tri posto više od Glasovac 2017. 

No, tu treba spomenuti nezavisnog Enija Meštrovića, čija je lista u nedjelju osvojila 23,49 % glasova i o njegovoj podršci će ovisiti tko će imati većinu u gradskom vijeću - HDZ ili SDP i partneri. Meštrović prije četiri godine nije prešao prag, osvojio je 4,08 % glasova. Ovo je prvi put nakon više izbornih ciklusa da HDZ nema većinu u zadarskom gradskom vijeću.

VIDEO: OBRATIO SE JAVNOSTI Tomašević: Pobijedit ćemo za 2 tjedna bez da smo prodali dušu. Građani su rekli 'da' promjeni

Osim toga, HDZ i za županijsku skupštinu ide u drugi krug, za razliku od prije četiri godine kada su odnijeli pobjedu u prvom krugu.

U Vukovaru je pobjedu u prvom krugu odnio Ivan Penava, ali nema razloga za zadovoljstvo, jer je prije četiri godine, kao kandidat HDZ-a osvojio skoro 20 posto više glasova. U nedjelju je Penava osvojio 43,80 % glasova, a 2017. godine 61,72 %. Prije četiri godine je osvojio većinu u gradskom vijeću, no sada nema lagodnu situaciju. 

Penava je za vijeće osvojio 41,78 % glasova, HDZ 21,71 %, SDSS 11,30 %, Željko Sabo 6,58 %, te DSS i HNS nešto više od pet posto glasova. Sve su to stranke s kojima će Penava teško koalirati, dok s druge strane HDZ i na nacionalnoj razini surađuje sa SDSS-om, HNS im također drži stranu u Saboru, a ako pridobije i Željka Sabu, Penava bi lako mogao ostati bez većine. 

Inače, u Vukovaru je zanimljivo da je SDP-ov 'prognanik' iz stranke Željko Sabo ušao u vijeće, ali SDP nije. SDP je osvojio samo 3,91 % glasova, a 2017. godine 12,43 % i bili su druga stranka u Vukovaru.

HDZ je odnio pobjedu u prvom krugu u Ličko-senjskoj županiji, svojoj tradicionalnoj utvrdi. Međutim, ne mogu biti zadovoljni s 35,38 % glasova koje im je donio nositelj liste Marijan Kustić. Prije četiri godine nositelj liste bio je bivši HDZ-ovac Darko Milinović, koji je tada osvojio 55,30 %.  Milinović je sa svojom strankom LiPO u nedjelju osvojio 29,48 % glasova.

Splitsko-dalmatinska županija je okrenula leđa Mostu, njihov kandidat Ivica Kukavica osvojio je 11,14 % glasova, dok je prije četiri godine Mostov kandidat za župana Miro Bulj osvojio 22,50 %. HDZ je u Splitskoj županiji također u blagom padu. Blaženko Boban osvojio je 39,53 %, a 2017. godine 42,24 %. Pao je i SDP, čiji je kandidat Ranko Ostojić osvojio 17,51 %, a prije četiri godine Arsen Bauk osvojio je 20,75 %.

BLATIO OSTALE KANDIDATE Sandra Benčić poručila Škori: 'Pripremi se za četvrti poraz'

HDZ je doživio i veliki udarac u Šibensko-kninskoj županiji. Njihov kandidat Goran Pauk osvojio je 36,10 % glasova, a prije četiri godine Pauk je bio na 49,40 % glasova. Strmoglavio se i SPD, koji je sad u Šibenskoj županiji na 12,16 % glasova, a 2017. godine tadašnji kandidat za župana Franko Vidović osvojio je 21,88 % glasova. Potporu, ali nešto manju, izgubio je Most, a u prvom krugu u nedjelju kao kandidat za župana pobijedio je nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Kad smo kod Knina, HDZ je izgubio nešto potpore u tom gradu i njihov kandidat Nikola Blažević osvojio je 35,47 % glasova, a 2017., kada je HDZ za gradonačelnicu Knina kandidirao Josipu Rimac, osvojila je 39,42 % glasova.

HDZ je pao u Dubrovačkoj županiji, ali su narasli nešto malo u gradu Dubrovniku.d

Županija u kojoj je HDZ osvojio debelo više nego prije četiri godine je Osječko-baranjska u kojoj je Ivan Anušić pomeo sve sa 61,83 % glasova. Anušić je prije četiri godine osvojio 39,13 % glasova. Isto je i u gradu Osijeku gdje HDZ-ov kandidat osvojio dvostruko više glasova nego 2017. godine.

SDP-ov Zlatko Komadina sve je manje popularan primorsko-goranski župan, potpora mu je u četiri godine pala skoro za deset posto, ali svejedno je pobjednik prvog kruga. U drugi krug ide HDZ-ov Gari Cappelli, koji je HDZ zadržao na istoj razini kao kandidatkinja HDZ-a prije četiri godine.

Most je u Primorsko-goranskoj županiji skroz istopio svoju potporu. Ines Strenja Linić je prije četiri godine u županiji odnijela 8,19 % glasova, a njihov kandidat ove godine je na samo 3,88 %.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • nijetebriga 17.05.2021.

    Samo vi ne brinite za Ivana Penavu i nas Vukovar...  Njegova nezavisna lista je dobila vise nego on sa HDZ-om ako uzmemo u obzir -da je bez HDZ-a isao u izbore, a u gradskoj skupstini vec sad ima devet(9)od 19 koliko ih je ukupno u skupstini zastupnika....Vasa racunica je ista onoj plenkovicevoj.☺.

  • Milokliz 17.05.2021.

    Treba uvest da glasamo koja stranka da se ukine, npr. Most smo doveli i sad su se uvalili i dobro im je, zašto sad nebi mogli glasati da ih izbace iz vlade i da prestanemo ih plaćati jer nisu ništa napravili.

  • 17.05.2021.

    Znači, Ričard je 3. u Zadru. Bravo majstore, legendooo

Komentiraj...
Vidi sve komentare