Obavijesti

News

Komentari 42

Stranke s najviše izgubljenih glasova od zadnjih izbora

Stranke s najviše izgubljenih glasova od zadnjih izbora

Najviše potpore među biračima uvjerljivo je izgubio SDP, Most je ostao bez svoje utvrde u Metkoviću, ali i drugim županijama, a ni HDZ nema puno razloga za slavlje

VIDEO

Nije bilo zanimljivo samo u velikim gradovima u prvom krugu lokalnih izbora. I neki manji gradovi su donijeli nekoliko preokreta i neočekivanih rezultata u odnosu na prvi krug zadnjih lokalnih izbora 2017. godine.

HDZ je tako u Metkoviću preoteo vlast Mostu. HDZ-ov Dalibor Milan premoćno je pobijedio sa 62,77 % glasova, dok je Mostov kandidat Nikica Hajvaz osvoji dvostruko manje, 30,47 %. HDZ je osvojio i općinsko vijeće sa 53,14 % glasova, dok Most ima 30,14 %. Prije četiri godine, 2017., pobijedila je Mostova kandidatkinja Katarina Ujdur, koja je osvojila 40,56 %, a Dalibor Milan je i tada bio HDZ-ov kandidat i osvojio je 38,53 %. Most je pao i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kojoj pripada Metković. Nikola Grmoja je prije četiri godine bio uspješniji od ovogodišnjeg kandidata Bože Petrova za nešto više od šest posto.

Most predstavio povjerenika za grad Zagreb

Za razliku od Metkovića, HDZ je u Zadru doživio veliki pad. Branko Dukić (HDZ) osvojio je 38,47 % glasova, a prije četiri godine osvojio je 51,20 % i stvar je bila rješena u prvom krugu. Tada mu je protukandidatkinja bila Sabina Glasovac, a ovaj put ide u drugi krug s Markom Vučetićem (SDP, AM, HSS, Glas, Centar), koji je osvojio 26,32 % glasova, što je tri posto više od Glasovac 2017. 

No, tu treba spomenuti nezavisnog Enija Meštrovića, čija je lista u nedjelju osvojila 23,49 % glasova i o njegovoj podršci će ovisiti tko će imati većinu u gradskom vijeću - HDZ ili SDP i partneri. Meštrović prije četiri godine nije prešao prag, osvojio je 4,08 % glasova. Ovo je prvi put nakon više izbornih ciklusa da HDZ nema većinu u zadarskom gradskom vijeću.

Tomašević: Pobijedit ćemo za 2 tjedna bez da smo prodali dušu. Građani su rekli 'da' promjeni
Tomašević: Pobijedit ćemo za 2 tjedna bez da smo prodali dušu. Građani su rekli 'da' promjeni

Osim toga, HDZ i za županijsku skupštinu ide u drugi krug, za razliku od prije četiri godine kada su odnijeli pobjedu u prvom krugu.

U Vukovaru je pobjedu u prvom krugu odnio Ivan Penava, ali nema razloga za zadovoljstvo, jer je prije četiri godine, kao kandidat HDZ-a osvojio skoro 20 posto više glasova. U nedjelju je Penava osvojio 43,80 % glasova, a 2017. godine 61,72 %. Prije četiri godine je osvojio većinu u gradskom vijeću, no sada nema lagodnu situaciju. 

Penava je za vijeće osvojio 41,78 % glasova, HDZ 21,71 %, SDSS 11,30 %, Željko Sabo 6,58 %, te DSS i HNS nešto više od pet posto glasova. Sve su to stranke s kojima će Penava teško koalirati, dok s druge strane HDZ i na nacionalnoj razini surađuje sa SDSS-om, HNS im također drži stranu u Saboru, a ako pridobije i Željka Sabu, Penava bi lako mogao ostati bez većine. 

Vukovar: Konferencija za medije Ivana Penave na temu točnog  i objektivnog popisa stanovništva

Inače, u Vukovaru je zanimljivo da je SDP-ov 'prognanik' iz stranke Željko Sabo ušao u vijeće, ali SDP nije. SDP je osvojio samo 3,91 % glasova, a 2017. godine 12,43 % i bili su druga stranka u Vukovaru.

HDZ je odnio pobjedu u prvom krugu u Ličko-senjskoj županiji, svojoj tradicionalnoj utvrdi. Međutim, ne mogu biti zadovoljni s 35,38 % glasova koje im je donio nositelj liste Marijan Kustić. Prije četiri godine nositelj liste bio je bivši HDZ-ovac Darko Milinović, koji je tada osvojio 55,30 %.  Milinović je sa svojom strankom LiPO u nedjelju osvojio 29,48 % glasova.

Splitsko-dalmatinska županija je okrenula leđa Mostu, njihov kandidat Ivica Kukavica osvojio je 11,14 % glasova, dok je prije četiri godine Mostov kandidat za župana Miro Bulj osvojio 22,50 %. HDZ je u Splitskoj županiji također u blagom padu. Blaženko Boban osvojio je 39,53 %, a 2017. godine 42,24 %. Pao je i SDP, čiji je kandidat Ranko Ostojić osvojio 17,51 %, a prije četiri godine Arsen Bauk osvojio je 20,75 %.

Sandra Benčić poručila Škori: 'Pripremi se za četvrti poraz'
Sandra Benčić poručila Škori: 'Pripremi se za četvrti poraz'

HDZ je doživio i veliki udarac u Šibensko-kninskoj županiji. Njihov kandidat Goran Pauk osvojio je 36,10 % glasova, a prije četiri godine Pauk je bio na 49,40 % glasova. Strmoglavio se i SPD, koji je sad u Šibenskoj županiji na 12,16 % glasova, a 2017. godine tadašnji kandidat za župana Franko Vidović osvojio je 21,88 % glasova. Potporu, ali nešto manju, izgubio je Most, a u prvom krugu u nedjelju kao kandidat za župana pobijedio je nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Kad smo kod Knina, HDZ je izgubio nešto potpore u tom gradu i njihov kandidat Nikola Blažević osvojio je 35,47 % glasova, a 2017., kada je HDZ za gradonačelnicu Knina kandidirao Josipu Rimac, osvojila je 39,42 % glasova.

HDZ je pao u Dubrovačkoj županiji, ali su narasli nešto malo u gradu Dubrovniku.d

Županija u kojoj je HDZ osvojio debelo više nego prije četiri godine je Osječko-baranjska u kojoj je Ivan Anušić pomeo sve sa 61,83 % glasova. Anušić je prije četiri godine osvojio 39,13 % glasova. Isto je i u gradu Osijeku gdje HDZ-ov kandidat osvojio dvostruko više glasova nego 2017. godine.

Ivan Anušić, kandidat za župana, glasovao na biračkom mjestu u Antunovcu

SDP-ov Zlatko Komadina sve je manje popularan primorsko-goranski župan, potpora mu je u četiri godine pala skoro za deset posto, ali svejedno je pobjednik prvog kruga. U drugi krug ide HDZ-ov Gari Cappelli, koji je HDZ zadržao na istoj razini kao kandidatkinja HDZ-a prije četiri godine.

Most je u Primorsko-goranskoj županiji skroz istopio svoju potporu. Ines Strenja Linić je prije četiri godine u županiji odnijela 8,19 % glasova, a njihov kandidat ove godine je na samo 3,88 %.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!