To je to što me zanima!

Stručnjaci oduševljeni i sretni: Hrabri dabrovi opet u Spačvi

Nastambu je prije nekoliko dana otkrio šumar i obavijestio nas. Dugačka je do četiri metra. Nije riječ o brani, nego o nastambi od blata i granja, kaže Mario Raguž
Vidi originalni članak

Dabrovi  su u Spačvu stigli 2009. godine. Uvezli su iz Njemačke pet jedinki, a ovih dana znanstvenici su oduševljeni jer je zajednica zaživjela.

U prilog toj tvrdnji ide nedavno otkrivena nastamba dabrova na rijeci Spačvi.

- Nastambu je prije nekoliko dana otkrio šumar i obavijestio nas. Dugačka je do četiri metra. Nije riječ o brani, nego o nastambi od blata i granja. Nakon 250 godina prvi put smo vidjeli nešto takvo - kaže Mario Raguž iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije

Fotografirao je nastambu objašnjavajući kako je riječ o strukturi koja je djelomično uronjena u vodu. Ulaz je podvodni, a njime se dolazi do suhe komore obložene lišćem koja se nalazi iznad vodene površine. Dabar je veliki glodavac koji se hrani zeljastim i drvenastim raslinjem, a gotovo da nema prirodnih neprijatelja.

- Jako je teško izračunati koliko jedinki sad imamo na ovom području jer ih je nemoguće pratiti. No stalno promatramo njihovu aktivnost i zadovoljni smo što se ta zaštićena vrsta napokon vratila u naše krajeve - rekao je mr.sc. Pavao Dragičević, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

- Dabar povećava biološku raznolikost jer se zbog njegova djelovanja u staništa spontano naseljava više ptica, riba i drugih životinja te raste broj biljnih vrsta. Procjenu broja dabrova imat ćemo za nekoliko godina - kaže Raguž.

Nema podataka o procjeni broja

Prema zadnjoj procjeni iz 2008. godine, u Hrvatskoj je bilo oko 600 jedinki dabra. Do danas je taj broj puno veći.     

Nedostaje nam još više jedinki risa

Posljednjeg risa u Hrvatskoj ubili su u Čabru 1903. Danas imamo oko 60 primjeraka, a svi su nastali od samo šest jedinki. 

U Paklenici se nadaju povratku supova

Supovi su u Nacionalnom parku Paklenica izumrli devedesetih i od tada biolozi traže način da tu vrstu vrate u njihovo stanište.     

Skakač iz Afrike tjera divokoze s Mosora

Grivasti skakači iz Afrike nesretnim slučajem su 2002. završili na Mosoru. Stotinjak ih je te istiskuju autohtone srne i divokoze.     

Iz Slovenije je ovaj rak stigao u Hrvatsku

Signalni rak je prijetnja okolišu i autohtonim vrstama. Spustio se 2008. Murom iz Slovenije. Agresivan je i brzo se širi u rijekama.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • dvoc 24.04.2015.

    Ima jedan potok 50 m od moje kuce -u ponedjeljak sva stabla na broju dođem u srijedu kad tamo kaos,sruseno 5 stabla direktno u potok, sve grane odgriznute i bez kore.Dabra u tom podrucju niko nikad nije vidio i evo ga kod nas 2015g.,evo tu je par dana,vidjet cemo sta ce biti dalje.

  • 24.04.2015.

    Jadni dabrovi..sad ce im opalit porez na tu nastambu,uvest ce im pdv ako žele biti kod nas,vjerovatno ce placat za svako drvo neke dodatke,itd natjerat ce ih da se vrate odakle su i došli hahaah

  • Jupika 24.04.2015.

    boze dragi, sve znanstvenici medju komentatorima! vrsni politicari, biolozi, zoolozi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare