Obavijesti

News

Komentari 10

Stručnjaci oduševljeni i sretni: Hrabri dabrovi opet u Spačvi

Stručnjaci oduševljeni i sretni: Hrabri dabrovi opet u Spačvi
3

Nastambu je prije nekoliko dana otkrio šumar i obavijestio nas. Dugačka je do četiri metra. Nije riječ o brani, nego o nastambi od blata i granja, kaže Mario Raguž

VIDEO

Dabrovi  su u Spačvu stigli 2009. godine. Uvezli su iz Njemačke pet jedinki, a ovih dana znanstvenici su oduševljeni jer je zajednica zaživjela.

U prilog toj tvrdnji ide nedavno otkrivena nastamba dabrova na rijeci Spačvi.

- Nastambu je prije nekoliko dana otkrio šumar i obavijestio nas. Dugačka je do četiri metra. Nije riječ o brani, nego o nastambi od blata i granja. Nakon 250 godina prvi put smo vidjeli nešto takvo - kaže Mario Raguž iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije

Fotografirao je nastambu objašnjavajući kako je riječ o strukturi koja je djelomično uronjena u vodu. Ulaz je podvodni, a njime se dolazi do suhe komore obložene lišćem koja se nalazi iznad vodene površine. Dabar je veliki glodavac koji se hrani zeljastim i drvenastim raslinjem, a gotovo da nema prirodnih neprijatelja.

- Jako je teško izračunati koliko jedinki sad imamo na ovom području jer ih je nemoguće pratiti. No stalno promatramo njihovu aktivnost i zadovoljni smo što se ta zaštićena vrsta napokon vratila u naše krajeve - rekao je mr.sc. Pavao Dragičević, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

- Dabar povećava biološku raznolikost jer se zbog njegova djelovanja u staništa spontano naseljava više ptica, riba i drugih životinja te raste broj biljnih vrsta. Procjenu broja dabrova imat ćemo za nekoliko godina - kaže Raguž.

Nema podataka o procjeni broja

Prema zadnjoj procjeni iz 2008. godine, u Hrvatskoj je bilo oko 600 jedinki dabra. Do danas je taj broj puno veći.     

Nedostaje nam još više jedinki risa

Posljednjeg risa u Hrvatskoj ubili su u Čabru 1903. Danas imamo oko 60 primjeraka, a svi su nastali od samo šest jedinki. 

U Paklenici se nadaju povratku supova

Supovi su u Nacionalnom parku Paklenica izumrli devedesetih i od tada biolozi traže način da tu vrstu vrate u njihovo stanište.     

Skakač iz Afrike tjera divokoze s Mosora

Grivasti skakači iz Afrike nesretnim slučajem su 2002. završili na Mosoru. Stotinjak ih je te istiskuju autohtone srne i divokoze.     

Iz Slovenije je ovaj rak stigao u Hrvatsku

Signalni rak je prijetnja okolišu i autohtonim vrstama. Spustio se 2008. Murom iz Slovenije. Agresivan je i brzo se širi u rijekama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk