To je to što me zanima!

Studentima nije platila pa im pozvala policiju zbog prijetnji

Ravnateljica NCVVO-a ne želi isplatiti studentima punu plaću. Nakon svađe s njima njih 30 je dobilo otkaz te ju optužuju da je odmah zaposlila svojih 20 ljudi
Vidi originalni članak

Nećemo kao Kamensko čekati 20 godina i gledati kako nas kradu nego smo odmah reagirali. U lice nam je rekla da smo pokrali sate, a mi smo krv pišali ovdje - rekli su nam studenti kojima je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u srijedu dala otkaz 

Njih tridesetak joj se u srijedu obratilo jer im kasni dosad redovita plaća. Nakon sastanka s 30 studenata, ravnateljica je zvala policiju zbog prijetnji, a svim studentima je dala otkaz

- Ne želi platiti studentima koji su iznijeli čitav teret državne mature. Radili smo preko 300 sati. Želi nam isplatiti samo dvije trećine jer smatra da smo mi trećinu ukrali - rekli su nam ogorčeni studenti. 

Njima dala otkaz, a zaposlila druge iz 'njenog' Slavonskog Broda

Dodatno ih je razljutilo što su im je ravnateljica dala otkaz zbog neslaganja te je pozvala nove ljude koji će raditi u Centru. 

- Nas 30 je dobilo otkaz i sad je ravnateljica pozvala njih 20 da dođu iz Slavonskog Broda, jer je ona iz Slavonskog Broda. Rekla je: 'Nema smisla nastaviti suradnju na ovakav način, iskreno mi je žao'. Kad smo joj pokušali objasniti, ona nas je stalno prekidala - rekla je studentica.

Zbog rada u Centru, odgodili su polaganje vlastitih ispita i obrane diplomskih radova

Nisu htjeli izaći iz zgrade dok ne dobiju odgovore

- Rekla je da ne vjeruje da se od 8.00 ujutro do 20.00 h može raditi efikasno. Tko njoj garantira da to što smo se mi potpisivali na porti, da smo radili cijelo vrijeme - prepričao je student razgovor s ravnateljicom. Oni nisu željeli izaći iz zgrade dok ne dobiju odgovore zašto im sad nakon odrađene mature stvaraju probleme. 

- Mi smo iz protesta ostali gore. Onda je na nas poslala zaposlenike koji su nas vrijeđali i nazivala huliganima s ulice. Optužili su nas da tu tulumarimo - kazao je ljutiti student. 

Nakon prepirke, ravnateljica Centra je pozvala policiju i rekla im je kako joj studenti prijete

Policija utvrdila da nema niti kaznenog ni prekršajnog djela

- Došla su tri policajca i jedna policajka.Tjerala nas je da joj se potpišemo na papir što smo mi odbili. Rekli smo se potpisati na papir na porti kao i inače. Ona je opet inzistirala i tu ju je prekinuo policajac koji je joj je rekao da ona nema to pravo tražiti. Policajci su bili skroz korektni - opisali su tako policijsku intervenciju. 

Policija je utvrdila da nema elemenata kaznenog ili prekršajnog djela te su otišli, a studenti su napustili zgradu. Studenti su upozorili i na nekoliko propusta u Centru. Potpisali su ugovore te su zbog svog rada i pristupu zgradi bili pod kaznenom odgovornošću, jer su radili s tajnim dokumentima. 

- U zgradu Centra su došli ravnateljičin muž i sin. Oni ne rade u centru. Zaposlenik ih je pitao: 'Gospodine tko ste vi?' Muž je postavio protupitanje: 'A tko ste vi?' Na to je zaposlenik izvadio svoju iskaznicu i pitao ga vidiš li čitati? Rekao mu je da mora izaći, no ovaj je to odbio - prepričao je student. 

Prostorije su napustili tek kad im se obradio predsjednik Nadzornog odbora Centra.

Krše se propisi:  Zbog ravnateljice izlazimo s ispitima na cestu 

Drugi problem je, prema studentima, ravnateljica napravila kad je zaključala dvorišna vrata zgrade. Sad kod iznošenja ispita iz mature studenti moraju s njima izaći na cestu kako bi opet ušli u zgradu. 

- Postoje stara i nova zgrada centra u kojima se radi. Kad studenti odrade posao u staroj zgradi, ispite moraju nositi do nove zgrade. Ravnateljica je sad zaključala ulazna vrata u dvorištu zgrade u koju su prije ulazili jer ako dođe bijesni roditelj, naglo utrči u zgradu s bombom da ta vrata budu zaključana. Mi ispite sad iz zgrade moramo nositi okolo, izvan zgrade pa opet na glavna vrata čime se krše propisi - rekao je student. 

Ministarstvo ispituje slučaj: Nadamo se da će se sve izgladiti

Pokušali smo u srijedu navečer doći do ravnateljice, no nismo uspjeli. Iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta nam nisu željeli komentirati svađu, otkaze i neisplatu plaća studentima. 

Glasnogovornica ministarstva rekla je kako čekaju očitovanje ravnateljice centra te se nadaju da će izgladiti stvar.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • VTI 10.07.2014.

    prof. Maja Jukic dok je radila u Slavonskom Brodu...prije 10godina...bila je jedna od boljih i postenih profesora, a dosta se od nje i moglo naucit o zivotu... Ne sudite ljude po izgledu ili po rekla kazala.... vec po djelima... Za mene je ona bila najbolja profesorica u 4 godine srednje skole.

  • lalala 10.07.2014.

    Pitanje je samo jedno . Tko je u pravu ? Ako je ona u pravu onda je postupila dobro . Danas je na žalost postalo normalno da se ne pokazuje poštovanje starijem i autoritetu i da se umjesto argumenata pokazuje sila i prijetnje . Sustav nikoga ne štiti i očito su muž i sin bili jedina sigurnost . Ako nije u pravu šake i prijetnje nisu rješenje . Valjda smo pravna država . Čest je slučaj da onaj tko nije u pravu agresijom pokušava dobiti što mu ne pripada jer pravim putem nema što očekivati .

  • boww 10.07.2014.

    Ajmo studenti svi na noge!!nemojte dozvolit da vas lihvare ti lopovi u odjelima!!neki dan pricao sa jednim studentom...polagala je ispit i pala....i pazite zast zato jer je preopsirno odgovarala....ja ju pitam kak preopsirno pa jesi odgovorila tocno?kaze da tocno ali preopsirno....nato joj rekoh stara ja nikad nebih mogao zavrsit faks jer bi tom profesoru....uglavnom taj vise nebi nikad radio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare