To je to što me zanima!

Sudac koji je oslobodio grobare iz Osijeka: 'Upitno je može li se biti drzak prema mrtvima...'

Sudac Ivan Sajter oslobodio je osječke grobare, a kod optuženih nosača je nastupila zastara. Tijekom obrazlaganja presude, sudac je poručio kako je drskost u počinjenju djela ostala upitna
Vidi originalni članak

Nakon što su im u dva navrata bile izricane zatvorske presude, osječkim grobarima na trećem je suđenju na Općinskom sudu sudac Ivan Sajter rekao da su slobodni. Naime, kod trojice optuženih nosača u UKOP-u, Ivice Dizdara, Željka Arlavija i Ivice Ećimovića, sudac je utvrdio da je za presudu nastupila zastara jer je njihovo zadnje evidentirano kazneno djelo počinjeno u siječnju 2013. godine, što znači da je zastara nastupila 2019., a i sudac smatra da se ovu trojicu optuženika nije moglo teretiti za kazneno djelo teške krađe nego eventualno kazneno djelo pronevjere.

Osim toga, utvrđeno je da je svaki od njih pronevjerio zlato za iznose koji su manji od dvije tisuće kuna, a to Vrhovni sud smatra pronevjerom male vrijednosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Uzimali stvari mrtvacima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

UZIMALI SATOVE I NAKIT Šokantni obrat na 3. suđenju u Osijeku: Grobari uzimali stvari mrtvacima, oslobodili su ih!

Preostale optuženike koji su i Ukopu radili kao grobari, Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Sanela Drakšića, Zorana Martića, Dejana Vujića, Željka Molnara i Matu Miškovića sudac je oslobodio jer smatra da su zlato, nakit i zlatne zube uzimali sebi jer su bili u zabludi da to nije ničije i jer se to tako godinama radilo na osječkim grobljima, što je potvrdio i tadašnji direktor Ukopa.

BIZRANI SLUČAJ IZ OSIJEKA Grobari su skidali zlato i nakit s mrtvaca, danas će im presuditi

- Radi se o zabludi o biću djela. Teška krađa čini se s direktnom namjerom a ovi ljudi nisu znali da čine krađu. Namjera da to uzimaju za sebe, a znaju da ne smiju, na sudu nije dokazana. Uostalom, svi su u iskazima to i govorili, da im nitko nije rekao da to ne smiju, a i radili su to godinama. Oni nisu mogli znati čije je i kome pripada zlato pronađeno u grobnicama jer to sam Ukop nije imao definirano u svom pravilniku. Sada se zna da se to zlato smatra blagom i da pripada državi ukoliko se ne znaju vlasnici kao nasljednici. Ostala je upitna drskost u počinjenju ovih djela jer je upitno da li se može biti drzak prema mrtvima, a i pitanje je vrijeme počinjenja djela, od 1993. do 2013. godine, i u tom periodu su se promijenila četiri kaznena zakona - obrazložio je svoju nepravomoćnu presudu sudac Sajter.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Selo_malo 11.10.2021.

    Očito je sudac smatrao da mrtvacima te drangulije više nisu od koristi

  • salaso 11.10.2021.

    ti grobari su uglavnom bosanci..izbjeglice koji su došli u Osijek nakon progonstva i rata..nagledali se svega i ništa im nije bilo sveto....a sudac ih pustio jer su ostarjeli.....ali poruka je defiitivno kriva..kao i cijelo naše društvo izgleda..

  • Dalibor0704 11.10.2021.

    Znači ako uzmem par milijuna jer mislim da je lova ničija, neću imati problema sa sudovima? A što je sa pljačkom leševa? To je dopušteno? Idemo svi na groblja, iskopavati nakit. Ako imamo sreće, sud neće poduzimati ništa sve do 2 godine poslije zastare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare