To je to što me zanima!

Summit Amerika: Većina dala potporu napadima na Siriju

Washington želi ustanoviti dodatne sankcije, više izolacije i diplomatskog pritiska protiv Caracasa, kako bi se prepoznalo da je Venezuela diktatura, rekao je američki potpredsjednik u Limi
Vidi originalni članak

Većina od 33 zemlje na Summitu Amerika podržalo je savezničke udare u Siriji, ali su se podijelili oko Venezuele, tako što je polovica skupine sa SAD-om na čelu, upozorila kako smatra venezuelske predsjedničke izbore od svibnja "nezakonitima" bez sudjelovanja oporbe. 

NAPAD NA SIRIJU Postrojenja gađali zbog sumnje da tamo proizvode sarin i klor

Tradicionalno kritični spram Washingtona, Bolivija, Kuba i Venezuela pokazale su se najžešćim kritičarima SAD-a u pogledu Sirije. 

Američki potpredsjednik Mike Pence je predvodio kritike na račun Venezuele, usred političke, ekonomske i humanitarne krize, koju je nazvao "prvenstveno nepouzdanom državom", ponavljajući da SAD neće dopustiti "da se ništa ne učini oko Venezuele koja se urušava".

Regionalna konklava proglasila je predsjednika Nicolasa Madura personom non grata, ali se nije mogla složiti oko zajedničke izjave, jer skupina uključuje zemlje saveznice Venezuele poput Kube i Bolivije. 

- Željeli su nas isključiti sa summita i doživjeli su neuspjeh. Bio je to totalni neuspjeh - reagirao je Nicolas Maduro u govoru u Caracasu pred pristašama. 

POGLEDAJTE SNIMKE Divljali s Kadettom: Tri lopova policija naganjala po livadama

SAD i 16 zemalja skupine iz Lime, među kojima Kolumbija, Brazil, Argentina i Čile, zatražilo je u zajedničkoj izjavi "predsjedničke izbore s jamstvima nužnima za slobodan, pravedan, transparentan i demokratski postupak, bez političkih zatvorenika". Izbori bi, po njima, trebali "uključivati sudjelovanje svih venezuelskih političkih aktera", među kojima i oporbu Nicolasu Maduru. 

Izbori koji ne ispunjavaju te uvjete nisu legitimni ni vjerodostojni, piše u izjavi. 

- Washington želi ustanoviti dodatne sankcije, više izolacije i diplomatskog pritiska protiv Caracasa, kako bi se prepoznalo da je Venezuela diktatura - izjavio je Pence koji je prenio podršku Donalda Trumpa skupini venezuelskih oponenata u Limi.

Pence je najavio dodatnu američku humanitarnu pomoć od 16 milijuna dolara, namijenjenu Venezuelcima, nekoliko stotina tisuća njih, koji su pobjegli u druge zemlje Latinske Amerike. 

BIVŠI ŠEF FBI-JA: 'Htio sam zaštititi Hilary, zato sam otkrio da ju istražujemo'

- Pet tisuća Venezuelaca bježi svaki dan iz svoje zemlje u najvećem egzodusu naše hemisfere - kazao je on, dodajući da je 90 posto Venezuelaca sada siromašno. 

Pence se osvrnuo i na Kubu, nazvavši je despotskim režimom.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • ivandesnica 15.04.2018.

    Kao što su Rusi upropastili Sirijski narod instalirajući im Asada unatoč tome što Asada devedeset posto stanovništva Sirije nepodržava tako su Rusi i u Venecueli napravili cirkus te je odkako su došli ljevičari u Venecueli na Vlast a koje su dovele Ruske tajne službe došlo je do naglog pada standarda.Rusi su uz pomoć ljevičara u Venecueli oduzeli svu imovinu Američkim kompanijama i prisvojili ju sebi a zna se gdje god stupi Ruska čizma tu nastaje glad,bjeda i nepravda.

  • ichbin2 15.04.2018.

    znači sirija se izjalovila po amera pa bude sad ratna zbivanja prebacio u venecuelu

  • volter 15.04.2018.

    Zapadnoj civilizaciji je imanentan mobbning - nasilnicko ponasanje i trakassering, tendeciozno uznemiravanje. Pocelo je valjda od vrtica i skola pa se onda zarazila i politika, vjerojatno zbog istog IQ. Oni se ne mobaju i ne takasiraju izmedju sebe, primjetili ste to?

Komentiraj...
Vidi sve komentare