To je to što me zanima!

Sustav na rubu: Svi ministri pravili se da problem ne postoji

Stručnjaci kažu da se sustav više bavi administracijom nego problemima ljudi. Dodaju da smo godinama imali samo male pomake i parcijalna rješenja
Vidi originalni članak

Svjedoci smo da je u Hrvatskoj sustav socijalne skrbi više puta zakazao, a žrtve su, nažalost, bile djeca. Tek nakon velikih tragedija politika je reagirala, ali malo se čini da se tragedije spriječe.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tako je i ovoga puta. Prvi rezultati nadzora pokazali u teške propuste u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar, a ministrica će predložiti njezinu smjenu.

MURGANIĆ O DJECI S PAGA Utvrdili teške propuste: Tražit će smjenu ravnateljice Centra!

- Sustav socijalne skrbi je na ivici pucanja, a incidenti kojima svjedočimo su samo vrh ledenog brijega - upozorava Diana Topčić Rosenberg, potpredsjednica Glasa, koja se sustavom socijalne skrbi bavi 20 godina. Sustav nije sposoban ispunjavati obveze koje su mu stavljene na teret jer, ističe, Centri za socijalnu skrb imaju oko 130 ovlasti pa stručnjaci veći dio vremena troše na administraciju i isplate socijalnih naknada.

- Nedovoljno vremena i kadra uloženo je u direktan rad s ljudima i obiteljima te na zaštiti rizičnih skupina - kazala je.

Problem svakako nije samo u aktualnoj ministrici, nego u svim njezinim prethodnicima koji su za sustav učinili malo ili ništa.

- Problem nije nastao za mandata jedne vlade i ministrice, ali je odgovornost svakog ministra da sustav unaprijedi. Sve što smo godinama napravili su mali pomaci i parcijalna rješenja, koja samo dovode do novoga stresa sustava - kaže Topčić Rosenberg.

Sustav socijalne skrbi koji će se baviti ljudima treba biti prioritet države i Vlade.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Djeci s Paga trebat će trajna podrška u vrtiću, školi i kasnije

- Ne mogu biti prioritet borbeni avioni dok nam djeca umiru ili ih se baca kroz prozor - poručila je Topčić Rosenberg.

Bez promjene paradigme neće biti ni toliko nužne reforme, a to je da se socijalni rad usmjeri na ljude, povećaju savjetodavni kapaciteti, ali i stručna odgovornost. I sociolog Sven Marcelić također napominje da posljednji slučajevi pokazuju da sustav ne funkcionara dobro.

- Problem je puno dublji od sustava socijalne skrbi. U javnom sektoru nema odgovornosti ljudi ni sankcija za loše odrađeni posao. Dok se to ne sredi, imat ćemo probleme svugdje - kazao je.

RAZGOVARALI SMO S MAJKOM NA PAGU Došao je u sobu i mrtvo hladno mi rekao: 'Ja sam ubio djecu!'

Saborski zastupnici su komentirali monstruozan čin oca na Pagu. Poručuju da treba ojačati mehanizme sankcioniranja obiteljskog nasilja i institucije kako bi se takve pojave pravodobno prevenirale. Zalažu se za to da se inspekcijski nadzor provede u svim centrima. SDP poziva na ostavku ministrice Nade Murganić.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • Žena,Majka&Kraljica 04.03.2019.

    Treba sve ove koje rade na socijalnoj "skrbi" baciti sa blakona i to sa 13 kata!!!!!!!!!!

  • krao_sam_1 02.03.2019.

    Toliko zaposlenih u javnoj upravi,stvarni broj nitko ne zna,a zakazale sve institucije. Neka neka,tako nam i treba kad smo glupi

  • GIRIGARI 02.03.2019.

    Rosenberger je i sama imala priliku kreirati socijalne politike ministarstva. Ovdje je poprilično korektno rekla ali Sven lupeta na razini seoske babe. To što on kaže može svatko reći i za to ne treba nikakvo znanje i istraživanje. Najbolje je to rekao Matić u Otvorenom i Buljan Flander. Parafraziram ću: 30 godina pričamo kako sustav i stručnjaci ne funkcioniraju, a nitko ništa stvarno me čini da to promijeni i nema političke odgovornosti nijednog ministra do sada te, prestanimo štedjeti na djeci. Na žalost nije štednja i neracionalno trošenje samo na djeci (to je samo najosjetljivije) i na žalost sve čine da nam uvale Pedra, kako stvarni krivci ne bi odgovarali, a mi to prihvaćamo jer su to najsloženije teme i odnosi. Zato bi bilo dobro jednom, netko, nekada istražiti zakone, ovlasti, zapreke, mogućnosti i to postaviti na zdrave a ne populističke noge. Tada ćemo makar sve svesti na najmanju razinu ako se već ne može iskorijeniti. Ove pozerske fore doprinose kaosu ne sustava socijalne skrbi (drugi su možda i u lošijoj situaciji) već cijeloga društva. Ustroj socijalne skrbi nije kao u državnoj upravi. Tamo ministar ili osoba koju on ovlasti priča. Ovo su ustanove i ravnatelji su ti koji trebaju pričati. Kako to da ih nema nigdje u javnosti? Kako to da uvijek netko priča u medijima umjesto stručnjaka iz centara socijalne skrbi? Gdje je ta Komora socijalnih radnika, psihologa? Što oni rade osim što postoje za sebe?

Komentiraj...
Vidi sve komentare