To je to što me zanima!

'Svaki dan uređujem razred jer želim da su mi učenici sretni'

OAZA STVARALAŠTVA Đacima škole u Novakima nastava je zabavna jer im učiteljica Marinela Zrinščak Begovac gotovo svaki dan priredi neko iznenađenje koje im potiče znatiželju i maštu
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Učenici Osnovne škole Novaki pored Slatine na nastavu dolaze s osmijehom jer znaju da će ih u razredu dočekati iznenađenje koje im je priredila njihova učiteljica.


Oslikani prozori, palme od papira i pilates lopte za sjedenje umjesto tvrdih stolaca samo su neke od stvari koje svojim đacima priređuje učiteljica Marinela Zrinščak Begovac.

- Ljubav prema učiteljskom poslu i učenicima u meni potiče neiscrpno vrelo kreativnosti. Želim usrećiti svoje učenike, želim da se ugodno osjećaju u razredu, da ih okolina motivira da uče i stvaraju. Zato uređujem svoju učionicu gotovo svakodnevno. 

Godišnje doba i lektira

Tematika uređenja učionice je promjenjiva ovisno o trenutnom godišnjem dobu, lektiri koja se čita ili željama i potrebama učenika - kaže nam učiteljica i dodaje da uređenje učionice u njenim učenicima potiče kreativnost, želju za stvaranjem, potiče njihov svijet mašte i stvaralaštvo koje nema granica. Svi njeni đaci su oduševljeni oslikavanjem učionice. S osmijehom dolaze na nastavu i vole ići u školu koja je drukčija od drugih.

- Upravo me jedna moja učenica iznenadila poklonima za sve učenike koje je sama izradila. Napravila je od glinamola ukrase za olovke za sve učenike i mene. Pitala sam je odakle joj ta ideja, a ona je odgovorila: ‘Eto tako, jednostavno sam smislila, poželjela napraviti’. To je odgovor na pitanje kako kretivnost učitelja potiče kreativnost učenika - objašnjava učiteljica Marinela Zrinščak Begovac.

Učiteljski fakultet završila je u Osijeku 2010. godine i time stekla naziv magistra primarnog obrazovanja. Kao učiteljica radi od kada jer završila fakultet, prvo na duljim i kraćim zamjenama dok nije našla posao za stalno. Učiteljica Zrinščak Begovac stalno nadograđuje svoja znanja raznim tečajevima, online tečajevima i stručnim usavršavanjem te proučavanjem stručne literature.

Volontiraa i u Društvu naša djeca Slatina, gdje jednom tjedno vodi kreativne radionice za djecu raznih uzrasta. U područnoj školi u Novakima, OŠ Eugena Kumičića, Slatina, počela je raditi 2014. Trenutačno ima šest učenika u kombiniranom odjeljenju 2. i 4. razreda. Područna škola ukupno ima 12 učenika.

Povezani su kao obitelj

- Svi smo povezani, kao obitelj, jer i izvan radnog vremena družim se s učenicima. Još u sedmom razredu osnovne škole znala sam da želim biti učiteljica. Da se ponovno rodim, izabrala bih isti put, put prosvjete, obrazovanja i odgoja. Svoj posao živim i izvan radnog vremena. Stalno promišljam kako što bolje prenijeti znanje, kako sat učiniti inovativnijim. Nema veće radosti nego ujutro se probuditi i ići na posao koji voliš raditi najviše na svijetu. Osmijesi i sreća mojih učenika su nešto neprocjenjivo. Kad kažu ‘vauuuuuu’, ako su im oči pune sjaja a lice ozareno, to je ono za što se isplati ostajati u školi do kasno na večer, truditi se i raditi - otkriva nam učiteljica.

Primjena znanja je važna

Za roditelje svojih đaka napravila je i posebnu web stranicu kako bi redovito mogli pratiti napredak i rad djece. Objašnnjava kako je komunikacija roditelja, učenika važna za uspjeh u obrazovanju.

- Najvažnije je učenike osposobiti za komunikaciju, za slušanje, čitanje i pisanje. Vrlo je važno učenike osposobiti za kritičko promišljanje i naučiti ih kako učiti, kako primijeniti znanje i naučiti ih da se služe znanjem u svakodnevnom životu. Iznimno mi je važno da prije svega budu dobri ljudi, empatični i osjetljivi za potrebe okoline i zajednice koja ih okružuje. Zato je potrebno da u nižim razredima učenici razviju osjećaj poštivanja osnovnih ljudskih i životnih vrijednosti, da budu odgovorni u životu u sadašnjosti i budućnosti, prema sebi, svojim bližnjima i okolišu - kaže Zrinščak Begovac.

Dodaje da podržava cjelovitu kurikularnu reformu jer vjeruje da je ta reforma prijeko potrebna hrvatskom školstvu te da će staviti učenika u središte nastavnog procesa i poštovati individualnost.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ridikulus 23.02.2016.

    Bravo za učiteljicu Marinelu! Sve pohvale! Mene je u osnovnoj školi već sa vrata čekao urlik frustrirane Crule de Vill: ˝Sjednite već jednom, i tišinaaa!!!˝

Komentiraj...
Vidi sve komentare