To je to što me zanima!

Sve se može: U našoj županiji djeca imaju besplatan obrok

OSIJEK: Projekt je vrijedan oko 17 milijuna kuna te su mu podršku dale sve općine i gradovi koji su ga pristali i sufinancirati s 10 do 50 posto, ovisno o mogućnostima...
Vidi originalni članak

Do 2020. plan je da svaka škola u našoj županiji ima opremljenu kuhinju sa zaposlenim kuharima koji će na dnevnoj bazi pripremati kuhana jela od namirnica proizvedenih na našim poljima i u našoj prehrambenoj industriji.

Izjavio je to osječki župan Ivan Anušić predstavljajući nedavno projekt besplatne prehrane za sve učenike osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji. Od siječnja ove godine 18.000 učenika svih osnovnih škola u županiji hrani se besplatno. Projekt je vrijedan oko 17 milijuna kuna te su mu podršku dale sve općine i gradovi koji su ga pristali i sufinancirati s 10 do 50 posto, ovisno o mogućnostima. Županija je osigurala 12 milijuna kuna godišnje. Projekt je izrađen na bazi cijene dnevnog obroka od 5 kuna, koliko se inače plaća školska kuhinja.

- Neke smo kuhinje već sagradili, a ostali projekti su u izradi. Ovim projektom osiguravamo svoj djeci jednaki tretman, ali i potičemo te podupiremo lokalno gospodarstvo, male OPG-ove i proizvođače hrane - rekao je Anušić pri posjetu Osnovnoj školi Ladimirevci, koja je nedavno otvorila svoju novu kuhinju i dnevni boravak te tako postala primjer funkcioniranja besplatne zdrave školske prehrane.

- Naša škola ima 283 učenika, od kojih većina ide ovdje u matičnu školu u Ladimirevcima, njih 182, dok drugi idu u područne škole u Ivanovce i Harkanovce. Još 2006. izradili smo projekt gradnje školske kuhinje i dnevnog boravka te ga poslali Županiji. Nasreću, ovaj projekt Županije je zaživio pa smo mi prvi dobili novac za nadogradnju kuhinje. Naša kuhinja i blagovaonica koštali su oko 700.000 kuna - kaže Damir Jakopiček, ravnatelj Osnovne škole u Ladimirevcima dodajući kako je njihova škola jedina uspjela zaokružiti čitavu ideju besplatnog zdravog obroka u školi jer imaju i kuhinju i kuharicu te dobavljače hrane iz lokalnih OPG-ova. Sad učenici te škole imaju tri kuhana obroka tjedno, dok ostale dane imaju neku drugu vrstu zdravog obroka.

Idi na 24sata

Komentari 69

  • srelmann 29.03.2018.

    Najzad jedna osvježavajuća vijest

  • _Varešak_ 29.03.2018.

    Svaka čast Osijeku.

  • Sluga Janko 29.03.2018.

    Besplatan obrok? a hrana "prirodna" "zdrava" "domaća"....

Komentiraj...
Vidi sve komentare