To je to što me zanima!

Najbolje hrvatske tajnice: One znaju čuvati sve tajne šefova

Šest žena u subotu su u Esplanadi dobile nagrade EA za najbolje hrvatske tajnice. Godinama su šefove desne ruke te tajničke poslove rade časno i s ljubavlju
Vidi originalni članak

Donošenje kava šefu, raznošenje papira i hodanje gore dolje po uredu stereotip je koji već dugo prati tajničku struku. Iako je taj posao i danas često podcijenjen i potplaćen, stanje se iz godine u godinu mijenja nabolje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako je to biti šefova desna ruka i časno raditi svoj posao dokazale su tajnice Maja Barišić, Ana Babić, Dubravka Gec Alapić, Nadia Saganić Mokrović, Gordana Ranić i Jadranka Šerbo u subotu u hotelu Esplanada na dodjeli nagrada EA za najbolje hrvatske tajnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Današnji posao tajnice uključuje širok osmijeh, komunikativnost i ljubaznost te, ono najvažnije, dozu srčanost koju unose pri upoznavanju drugih ljudi.

Što znači biti tajnica 40 godina i najbolje raditi taj posao objašnjava Jadranka Šerbo, dobitnica nagrade za životno djelo.

- Biti tajnica znači svašta i sve. Posao tajnice danas je drugačije vrednovan, one su s menadžerima u vrhunskim korporacijama i po danu i navečer, svugdje idu s njima. Stoje gotovo uz bok velikim menadžerima. Preuzimaju veliki dio odgovornosti na sebe te su uz menadžera obavezan dio svake tvrtke koja drži do svojeg ugleda - objašnjava Jadranka. Slušati razna došaptavanja i tračeve o šefu možda su dio posla nekih tajnica, no Jadranka svoje nadređene jako poštuje i cijeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Iako možda moje kolegice skrivaju neke tajne od svojih šefova, ja ih nemam. Vi sa šefom morate biti prst i nokat. Ako toga nema, sve može ići, no posao sigurno neće imati tu kvalitetu - objašnjava Jadranka i dodaje kako nakon 40 godina i dalje voli taj posao.

Posao tajnice Jadranka je počela raditi još 1970-ih godina, a danas radi u Klinici za tumore - Centar za maligne bolesti u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice.

- Završila sam u ovom poslu slučajno. Jednog dana samo su me stavili u ured mojeg prvog šefa. Sjedila sam u tom uredu kao prazna ploča i ništa nisam znala. Tijekom života sve sam učila sama. Gledala sam druge i ispalo je super. Nikad ne bih mijenjala taj posao - iskreno nam je priznala ova zaljubljenica u svoj posao.

Smatra da se na kraju pošten rad primijeti i nagradi.
- Ova nagrada za životno djelo kruna je moje predanosti radu i odanosti mojim šefovima - kaže Jadranka dodajući kako ne podupire uvođenje robota na tajničkim mjestima, čemu se sve više pribjegava zbog rezanja troškova i štednje.

- Roboti ne bi trebali zamijeniti posao tajnice. To zaista ne bi bilo dobro. Ništa ne može zamijeniti čovjeka. Ne može kompjutor doći i zagrliti drugog čovjeka. Potrebni su srčanost i ljudskost - kaže nam Jadranka.

Najvažnije je, ističe, imati emotivnu i socijalnu inteligenciju te voljeti posao.
- Nakon toliko godina rada mislim da je to ključno- zaključila je Jadranka.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Trojac 14.11.2016.

    Stare koke...

  • Kor - Jan - Dar 14.11.2016.

    Čast novinarima, pa i autoru ovoga članka, ali moja malenkost ne može a da ne pita; Zar je ovo vijest?? Kaj u Hrvatskoj više nema KORUPCIJSKIH skandala političara, dužnosnika i tajkuna?? Korupcijski skandala i FINANCIJSKIH MALVERZACIJA u Hrvatskoj Pošti (totalno zaboravljenoj iako ih je HP puna), HEP-u, HŽ-u, Hrvatskim Šumama u cijelini i njihovim županijskim upravama, HAC-u ,,,,,, pa na carini, poreznoj upravi,,,,,,,,,,,,,,,itd??.......Ili možda sve gorenavedeno u zemlji Hrvata više i nije vijest, nek svakodnevna stvarnost na koju su Hrvati oguglali??

  • Sandokan Janosik 14.11.2016.

    Došla Fata nakon pola godine iz Njemačke sa novim Mercedesom, krznena bunda, iPhon najnoviji, torbica od aligatorove kože ono eksluziva. Pita nju Haso, Fato naš Mujo radi 10 godina u Njemačkoj pa nema ni auto a ti pola godine pa Mercedes Nato će Fata "e al ja sam tajnica" Haso će "čuj tajnica, kakva tajnica" Fata odgovori "pa tajnica, svi me jebu a ja tajim"

Komentiraj...
Vidi sve komentare