To je to što me zanima!

'Taj uzvik mi izaziva gađenje, razumijem reakciju Milanovića'

HNS najoštrije osuđuje korištenje uzvika „Za dom spremni“ u javnom prostoru  u bilo kojoj prilici i formatu, pa tako i na današnjem obilježavanju 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak.
Vidi originalni članak

HNS je najoštrije osuđuje korištenje uzvika „Za dom spremni“ u javnom prostoru Hrvatske, kako u bilo kojoj prilici i formatu, tako i na današnjem obilježavanju 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak. Napominju da uzvik ZDS nije u skladu s Ustavom te da samim time mu nema mjesta u javnom životu zemlje. To sav moderni i napredni svijet, kojem Hrvatska pripada, razumije, poručili su iz HNS-a.

Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak smatra da je skandalozno da niti jedno odavanje spomena žrtvama ne može proći bez povratka u mračnu prošlost.

VIDEO: SVAĐA ZBOG OZNAKE ZDS Milanović nakon Okučana: Netko je htio da se ovo dogodi

- Potpuno razumijem reakciju predsjednika Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Moja Hrvatska je otvorena i tolerantna Hrvatska i pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru. Dužnost je svih nas u javnom životu, koji želimo da Hrvatska ide naprijed, da takve poteze osudimo - poručio je Vrdoljak. 

Zaključio je kako se u HNS-u klanjaju svim žrtvama i ni jednoj ideologiji. Oštra osuda incidenta iz Okučana stigla je i iz GLAS-a, gdje je istaknut slogan sramotnog fašističkog režima iz 2. svjetskog rata. Podržavaju reakciju predsjednika države, koji je napustio skup.

- Pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića i uz izvršitelja Tomu Medveda, dogodila se planirana provokacija na koju bi svaki civilizirani građanin Hrvatske reagirao jednako kao predsjednik države. Zoran Milanović od prvog dana svog mandata pruža ruku pomirenja, suradnje i razumijevanja, ali da bi to bilo moguće, potrebna je volja i s druge strane - navodi se u priopćenju.

U GLAS-u su sretno što nakon drugo vremena imamo predsjednika koji bez zadrške i dosljedno brani tekovine civiliziranih i humanih društava.

- Žalosno je da još uvijek živimo u zemlji u kojoj zloupotreba fašističkih simbola zagađuje sjećanje na žrtve i strahote rata. Sve se to ne bi događalo da nemamo premijera koji misli da postoje dvije vrste ZDS pozdrava, onaj koji se ne smije i onaj koji se smije koristiti. Sve dok s državnih svečanosti umjesto ljudi s fašističkim obilježjima bude morao odlaziti predsjednik Republike, za Hrvatsku neće biti sreće - poručili su iz GLAS-a. .

'HDZ je iskoristio obljetnicu Bljesaka kako bi se ulizao desnici pred izbore'

I Demokrati su pozdravili odluku predsjednika Zorana Milanovića da napusti Okučane nakon što je u službenom programu, uz odobrenje protokola ministra Tome Medveda sudjelovao čovjek u majici s ustaškim pozdravom. .

- Ministar Medved je zbog sitnih političkih interesa, dopustio da po prvi put ustaški pozdrav bude na službenoj državnoj ceremoniji. To je sramota za svaku građanku i građana ove zemlje i pljuvanje po poginulima u VRO "Bljesak” - poručio je čelnik stranke Mirando Mrsić.

Napominje kako je Hrvatska već godinama talac nekolicine braniteljskih udruga na kratkom lancu HDZ-a koje se po potrebi, a najčešće pred izbore, jave i na prljav način pomažu HDZ-u da se domogne pobjede na izborima. Smatra da su zbivanja iz Okučana samo uvertira u ono što slijedi sljedećih mjeseci.

- Jasno je kako se protokol obilježavanja Bljeska pod budnim okom ministra Medveda i uz odobravanje premijera Plenkovića oglušio na zahtjeve Ureda predsjednika da ne bude obilježja 'Za dom spremni'. Nije problem u majici i vijencu nego u poruci koja se šalje. Idu izbori i očito je da se HDZ ulaguje desnici ne bi li dobio koji glas - poručio je.

Sramotno je, kaže, što će se zbog nekoliko provokatora na uzici Medveda i HDZ-a vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ danima povezivati s pozdravom kojem nije mjesto u Hrvatskom javnom prostoru.

 

Idi na 24sata

Komentari 132

  • 01.05.2020.

    Bravo za izjavu Vrdoljak

  • IvicaLažeta 01.05.2020.

    Sta se ti javljas

  • RomanUkmar 01.05.2020.

    KUNA ih ne smeta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare