To je to što me zanima!

Tomašević o presudi protiv roditelja odgojitelja: 'Ovo je bila teška promjena, ali nužna'

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, održava redovitu konferenciju za medije
Vidi originalni članak

Vezano za otpad, uvođenjem novog modela naplate odvoza, postignuto je smanjenje količine miješanog komunalnog otpada za 27 posto i zbog toga smo došli u fazu da je moguće smanjiti broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno. Smanjili smo za obiteljske kuće, sad idemo i za višestambene zgrade kako bi stabilizirali pojačani odvoz, posebice plastike, ali i papira. Tako se radi već zadnja dva tjedna, a u Centru ostaje i dalje svaki dan odvoz osim nedjelje, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na početku redovne konferencije za medije. 

PRATITE  UŽIVO

'Nije nužno koristiti službene žute i smeđe vrećice'

Naglasio je kako su upravo zato postavili i nove spremnike, a da će tamo gdje će postojati potreba, odvoz ići i više od jednom tjedno.

- Ako govorimo o nekim europskim standardima, to je potpuno uobičajeni trend, kako se povećava odvajanje, tako se povećava i učestalost odvoza biootpada, papira i plastike. U Ljubljani je, primjerice, odvoz miješanog komunalnog otpada jednom u tri tjedna, izuzev centra grada - naveo je podsjetivši kako osim najma Grad i kupuje nove kamione. 

- Što se tiče vrećica, žute i dalje ostaju primarno za obiteljske kuće, no molio bih građane u višestambenim zgradama da ne ostavljaju te vrećice u kojima su plastika i metal ispred zgrada jer smo stavili oko 5000 kontejnera. Ako će biti potrebno, stavit ćemo ih i više. Nadalje, ako ih stavljaju u te kontejnere, onda nije nužno koristiti službene žute i smeđe vrećice, može se za biootpad koristiti bilo koja papirnata vrećica, a za plastiku i metal može se bez ikakve vrećice u zvona ili u bilo kakvoj plastičnoj vrećici ako stavljaju u kontejner kojem se miče poklopac - istaknuo je još gradonačelnik.

'Razriješio sam ravnatelja KD Vatroslav Lisinski'

Poručio je kako je razmotrio prijedlog Upravnog vijeća KD "Vatroslav Lisinski" za razrješenje ravnatelja Dražena Siriščevića i prihvatio ga.

- Razlozi koje navode su određene nepravilnosti vezano za nepodnošenje izvješća o radu, radove unutar dvorane koja je zaštićena, primjerice lounge bar, i to bez suglasnosti konzervatora i netransparentne podjele ulaznica u više navrata, o čemu je državni ured za reviziju upozoravao Lisinski još od 2013. To se nije razriješilo do danas, i dalje imamo netransparentno dijeljenje ulaznica. S obzirom na sve te okolnosti donio sam odluku da ću prihvatiti prijedlog Upravnog vijeća - kazao je Tomašević dodavši kako je ravnatelja razriješio.

- Da pojasnim, Upravno vijeće ima pet članova, dvoje su predstavnici zaposlenika, troje je izabrano od strane Gradske skupštine, od čega je dvoje od strane vladajuće većine i jedan od strane oporbe i nitko od njih nije glasao protiv smjene ravnatelja. Četvero su glasali za, jedan suzdržano, što mislim da dovoljno govori o tome da su odnosi tu narušeni i da ove nepravilnosti ugrožavaju funkcioniranje same ustanove -  naglasio je.

Novi pročelnici: 'Od 13, samo je jedan član Možemo'

Naveo je i kako je temeljem natječaja imenovao nove pročelnike za četiri gradska Ureda.

- Pročelnica Ureda za gospodarstvo bit će Ana Pavičić Kaselj, pročelnik mega Ureda za obnovu i graditeljstvo Stanko Kordić, koji je član stranke GLAS, podsjećam da je ovo bio treći natječaj za tu poziciju, prethodna dva su bila poništena, pročelnik Ureda za informacijski sustav i tehničke poslove bit će Dražen Lučanin, odmah da kažem da je član stranke Možemo, da budemo transparentni obzirom na dušobrižnike poput Davora Bernardića, i četvrti pročelnik stručne službe Gradske uprave bit će Željko Matijašec - istaknuo je i naveo, iako nije imenovanje u njegovoj domeni, da je odabrana i Kornelija Mlinarević za novu ravnateljicu Razvojne agencije Grada Zagreba.

- Dakle, od 13 pročelnika dvoje su članovi neke stranke, a samo je jedan član moje stranke Možemo i jasno je da smo se prilikom odabira vodili isključivo kriterijima tko najbolje može voditi te urede jer su nama ključni i rezultati. I ako ih ne bude, tim pročelnicima ćemo se zahvaliti i birati nove - naglasio je.

O nadgrobnom spomeniku Bandiću: 'Dok se ne razriješi istraga, neće biti suglasnosti'

Upitan za nadgrobni spomenik Milanu Bandiću, gradonačelnik je podsjetio kako je zahtjev došao tek prije pola godine.

- Postoje državne institucije koje se bave kaznenim prijavama vezanima uz utvrđivanje lokacije za pokop bivšeg gradonačelnika i dok to sve ne završi gradski zavod za zaštitu spomenika neće izdati suglasnost za nadgrobni spomenik. Godinu i pol nije došao nikakav zahtjev, isti je došao tek prije pola godine, tako da nije da obitelj čeka dvije godine. Dok se ne razriješi ta istraga koja je u tijeku, a prvi mi je glas da je završila u Ministarstvu kulture, neće biti suglasnosti - poručio je.

O ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

Govoreći o odluci Visokog upravnog suda kojim su stali na stranu Grada Zagreba što se tiče ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, gradonačelnik je naglasio kako je izdvajanje za te naknade došlo do gotovo jednake razine koliko koštaju plaće za preko 6000 zaposlenih u vrtićima.

- Dvije i pol milijarde kuna je otišlo na mjeru za koju mnogi stručnjaci kažu da je loša i za korisnike i za djecu i na kraju i za Grad, koji nema dovoljne vrtićke kapacitete da upiše svu djecu jer se ti vrtići nisu gradili u dovoljnoj mjeri zadnjih 20 godina, a Grad se širio. Ova je bila jedna teška promjena, ali apsolutno nužna. Ta mjera nije bila samo nepravedna nego i financijski neodrživa i sad ćemo taj novac preusmjeriti za izgradnju novih vrtića i za unaprjeđenje uvjeta rada ljudi u vrtićima - kazao je.

Zamjenica Danijela Dolenec je istaknula kako je tempo Grada maksimalan što se tiče povećanja kapaciteta u vrtićima. Podsjeća kako je korisnika ove mjere bilo 5300. 

- Radi se o oko 18.000 djece, preko 3000 je punoljetno, preko 6500 starije od 15 godina, a vrtićke dobi oko 3000. I ranije smo rekli da ne očekujemo još ove godine da ćemo moći apsorbirati svu količinu zahtjeva, ali ukoliko se realiziraju svi projekti, a imamo sve preduvjete da se realiziraju, vjerujemo da ćemo naredne pedagoške godine 2024./2025. doista postići univerzalnu dostupnost, a to znači da svi oni koji žele i imaju uvjete i mogu upisati djecu u vrtiće - poručila je.

Davora Bernardića, koji ga svakodnevno  kritizira, Tomašević podsjeća da je bio predsjednik Skupštine za vrijeme kada je bio u istoj stranci s Bandićem te da nisu apsolutno ništa napravili.

Radnicima Čistoće, koji strahuju da vlast neće ispoštovati dogovor o koeficijentima ispregovaran za vrijeme štrajka, Tomašević poručuje da nema šanse da će se to dogoditi.

- Rekao sam već da je to usklađeno sa sindikatima što se tiče financija, molio bih da se smire strasti oko toga. Dogradonačelnica Dolenec je osobno na sastancima s radnicima jednom u dva tjedna i nema straha - kazao je.

Vezano za imenovanje ulice po Milki Planinc, Tomašević je poručio kako on ne odlučuje o tome, ali da u odboru, čiju većinu čine vladajući, ne vlada raspoloženje za to.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • tara14 01.03.2023.

    Glodavaci ( štetočine ) iz Možemo i SDP-a na čelu sa Tomaševićem u Zagrebu rade takvu štetu građanima Zagreba da se to ne da usporediti s ničim u bliskoj i daljnjoj povjiesti Zagreba. Sve što rade je otimanje i omalovažavanje građana i onih koji su im dali glas. Nadam se da im je ovo prvi i zdanji mandat.

  • Kizo 321 28.02.2023.

    Zasto ne ukinete potporu za djecu ovima u Zambiji koji nisu ni vidjeli djecicu a uredno primaju potporu ?

  • tuti fruti 13 28.02.2023.

    Nemaš ti zdrav mozak.Ko može imat vziju za budućnost ako se valja po asvaltu.Nisi bog zna kaj jer su ti izbori narihtani.Tako da zagrebćani nisu ništa krivi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare