To je to što me zanima!

Toni Milun objasnio: Varaju li nas trgovci kad preračunavaju kune u eure? Evo o čemu se radi

S ulaskom Hrvatske u eurozonu određeni trgovački lanci počeli su već iskazivati cijene u kunama i eurima. Međutim, mnoge brine da će se cijene zaokruživati na više
Vidi originalni članak

Profesor Toni Milun objavio je na svom Facebooku zanimljivu računicu oko preračunavanja kuna u eure u trgovinama. Podsjetimo, ulaskom Hrvatske u eurozonu su svi trgovci dobili mogućnost za dvostruko iskazivanje cijena, iako je to obavezno tek od rujna. 

No, s uvođenjem eura brojni su se građani počeli pitati hoće li nas trgovci početi varati sa zaokruživanjem cijena na više. 

Milun je na svom Facebooku objasnio o čemu se radi. 

'Tu je pogrešku nemoguće izbjeći' 

- Pogledajmo cijene u eurima: 7,83 + 2,22 + 1,70 + 1,70 bi trebalo biti 13,45 eura, a na računu piše 13,44 eura. Zašto je ovo pogrešno? Varaju li nas trgovci namjerno ili imaju pogrešan sustav? Kome ovo prijaviti?

OD 1. SIJEČNJA: Plenković o euru: 'Uvodimo Etički kodeks, važno je da ovaj proces bude sidro stabilnosti'

Odgovor je: nema tu varanja. Provjerite i sami. Kad se iz kuna računa cijena u eurima za sva četiri pojedinačna proizvoda postupak je bio ispravan, npr. za med 58,99 : 7,5345 = 7,8293 što je 7,83 eura zaokruženo na dvije decimale. U ovom slučaju treća decimala je 9 pa je cijena zaokružena “na više”. I tako za preostala tri proizvoda - svi su zaokruženi “na više” i zajedno daju 13,45 eura.

A kad ukupan iznos od 101,26 kuna preračunamo u eure dobit ćemo 101,26 : 7,5345 = 13,4395 što je 13,44 eura, tj. 1 eurocent manje od zbroja pojedinačnih cijena. Razlika od 1 eurocenta stvorila se zbog zaokruživanja i tu pogrešku je nemoguće izbjeći.

Isto tako može vam se dogoditi da je svaka pojedina cijena zaokružena “na manje” pa će ukupan iznos u eurima biti veći od zbroja pojedinačnih.

'NIKAD NIJE BILO PROBLEMA' U pekarnici na Hvaru prodaju jumbo pizzu za 500 kn: 'Čovjek s broda kupio je 20 komada...'

Javite ako ste primijetili još neku zanimljivost vezanu za preračunavanje u eure. Možda otkrijemo nešto pogrešno, a ako ne - barem ćemo ih uvrstiti u nastavno gradivo matematike - napisao je.

 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • mickey_zg2 05.09.2022.

    na stranu to što nas ionako stalno varaju, samo ukupan iznos računa je obavezno iskazati u kunama i u eurima, Stavke mogu, ali ne moraju biti iskazane kn i EUR, upravo zbog ovog razloga moguće greške kod zaokruživanja. Zadnjih mjesec dana samo mijenjam verzije programa našim klijentima i ispise računa.

  • kukutre 29.07.2022.

    Studena ice tea 25.- kn Zadar ( nabava 5,80) dobro me srce nije 😡

  • kukutre 29.07.2022.

    A koliko plasticne folije naplacuju u mesnicama, pod meso?? Nema varanja

Komentiraj...
Vidi sve komentare