Obavijesti

News

Komentari 37

Plenković o euru: 'Uvodimo Etički kodeks, važno je da ovaj proces bude sidro stabilnosti'

Plenković o euru: 'Uvodimo Etički kodeks, važno je da ovaj proces bude sidro stabilnosti'

Premijer Andrej Plenković sazvao je sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura nakon što smo prošlog tjedna dobili i službenu odluku da od 1. siječnja mijenjamo valutu

VIDEO

Nakon što je Hrvatska prošlog tjedna dobila i službenu odluku da od 1. siječnja iduće godine mijenja valutu, a Zdravko Marić je kao posljednji zadatak na funkciji ministra financija potpisao, premijer Andrej Plenković sazvao je još jednu sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura s novim ministrom financija Markom Primorcem.

Početkom ovog tjedna je posjetio i kovnicu novca u Svetoj Nedelji gdje je počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica. 

Od 1.1. uvodimo euro, evo što će biti s plaćama, kreditima, do kad možemo mijenjati kune
Od 1.1. uvodimo euro, evo što će biti s plaćama, kreditima, do kad možemo mijenjati kune

- Mi smo s tim odlukama ispunili jedan od dva strateška cilja dublje europske integracije. Krenulo je kovanje hrvatskih eurokovanica, njih 420 milijuna, taj proces je kvalitetno pripremljen i naša kovnica će taj posao obaviti na vrijeme. Ovaj cilj smo ispunili u doista izazovnim okolnostima, sve te krize ugrožavaju normalan način poslovanja, utječu na socijalni standard naših građana i zato je važno da ovaj proces bude sidro stabilnosti - rekao je Plenković dodavši kako ulazimo u najrazvijenije zemlje svijeta i EU. 

- Za gospodarstvo je uvođenje eura ono sidro koje nas čini otpornijima za sve krize. Za društvo je ovo važan iskorak. U cijelom ovom procesu učinili smo sve korake u potpunosti na vrijeme, sustavno, ozbiljno, strukturirano... - rekao je.

Tečaj je fiksiran, dodao je, podsjetivši kako će jedan euro biti 7,53450 kune te od 5. rujna počinje obvezno dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama. Neki trgovački lanci su već to i uveli, što je neke malo i zbunilo.

Cijene u eurima već zbunjuju kupce: Kupio 10 paketa instant kave pa se šokirao iznosom
Cijene u eurima već zbunjuju kupce: Kupio 10 paketa instant kave pa se šokirao iznosom

- Od svih nečlanica, Hrvatska ima najeuriziranije gospodarstvo i ovo je bio prirodan proces. Usvojit ćemo Etički kodeks da se u ovakvim okolnostima niti jedan subjekt koji su profiterski, špekulantski, koji nisu u skladu s okolnostima - istaknuo je. 

Ministar Primorac je istaknuo kako nas očekuje još izmjena niza zakona, a guverner HNB-a Boris Vujčić je poručio kako će se u kovnici raditi u tri smjene kako bi se iskovalo 420 milijuna kovanica do kraja godine.

- Iduće godine moramo još iskovati 230 milijuna komada eurokovanica, sigurni smo da će to biti uspješno. A u procesu smo, i moramo ga vrlo brzo završiti, nabave 350 milijuna novčanica - rekao je dodavši kako predstoji od 1. siječnja i tehnološka transformacija. 

- 1. siječnja će biti neradni dan i banke će to iskoristiti da povuku softver i pripreme sve - rekao je. 

Većina bankomata, dodao je, bit će spremna do 1. siječnja s eurima dok će na dio njih pak do tada ostati kune obzirom na božićni šoping.

- Od 15. siječnja će svi bankomati imati eure - istaknuo je Vujčić. 

Podsjetio je kako će se gotovina moći zamijeniti idućih godinu dana u bankama i HNB-u, a nakon toga samo u HNB-u. Novac na računima će se automatski prebaciti na euro od 1. siječnja. 

Naglasio je kako koristi od eura imamo već sada.

- Rejting  Hrvatske je dignut za dva stupnja, jedina smo zemlja na svijetu kojoj je otkako je počeo rat u Ukrajini dignut rejting. U novoj krizi imamo veliku prednost što smo na putu uvođenja eura, one koje ga ne uvode njihove središnje banke su digle kamatne stope na razinu između sedam i osam posto, na stambene kredite  su između 4,5 i 7,5 posto, na kredite za poduzeća između sedam i osam posto dok su kod nas kamatne stope na povijesno najnižim razinama i padaju - poručio je. 

Etički kodeks, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović, treba doprinijeti sigurnom okruženju za potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

- Pozvao bih sve poslovne subjekte da se pridruže Etičkom kodeksu, istaknite logotip i slogan na vidljivo mjesto i tako pošaljite potrošačima poruku da ste vrijedni njihova povjerenja. Lista će biti javna, a sutra potpisujemo ugovore s civilnim udrugama kako bi pojačali nadzor nad subjektima u razdoblju koje je ispred nas - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..