To je to što me zanima!

Miljenić: "Lex Perković" ukida se najkasnije 1. siječnja 2014.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je na pitanje zašto su odlučili prvotno kršiti europske zakone rekao kako je sada bitno da se zatvori to pitanje i da se ide dalje
Vidi originalni članak

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu ministar Miljenić i Viviane Reding su objavili kako se vremensko ograničenje u 'Lex Perkoviću" ukida najkasnije do 1. siječnja 2014. godine.

Miljenić je rekao kako su dogovorili daljnje postupanje, a Hrvatska će žurno poduzeti sve korake kako bi uskladili sve s Europskim uhidbenim nalogom. 

- Ukidanje ograničenja će biti žurno. Izmjene zakona idu u žurnu proceduru. Zakon će stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja 2014. godine - rekao je Miljenić.

"Bitno je da se krene dalje"

Ministar je na pitanje zašto su odlučili prvotno kršiti europske zakone rekao kako je sada bitno da se zatvori to pitanje i da se krene dalje. Reding je istaknula kako su sada tu da riješe probleme. Na pitanje hoće li se zaustaviti proces sankcioniranja Hrvatske kazala je da joj je ministar obećao da će zakon biti promijenjen i da će pratiti cijelu proceduru.

Viviane Reding kazala je kako joj je Miljenić objasnio dugu povijest donošenja odluka u Hrvatskoj po ovom pitanju. Dodala je kako će Europska komisija nadgledati cijeli proces.

Reding je na sastanku rekla da je to bio dobar sastanak s ministrom Miljenićem, koji je obećao da će promijeniti ograničenje u zakonu o Europskom uhidbenom nalogu. Dodala je da je to dobro za obnavljanje dobrih odnosa Hrvatske i europskih institucija. Reding kaže kako vjeruje da će promjene biti brzo implementirane te da će se ova tema brzo zatvoriti.

Sastanak počeo u 11 sati

U Bruxellesu je u 11 sati u srijedu započeo sastanak ministra pravosuđa Orsata Miljenića i europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, a traže konačno rješenje u sukobu Zagreba i Bruxellesa o primjeni Europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. 

Reding je inače u utorak demantirala ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, koja je rekla da Angela Merkel možda "nije ni vidjela da se Hrvatska uskladila s preuzetim obvezama".

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso navodno su u telefonskom razgovoru postigli kompromis, nakon što je EK prošlog tjedna započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

Sankcija ipak neće biti?

Idi na 24sata

Komentari 164

  • Kaiser Sosse 26.09.2013.

    Kakvo brukanje vlade i nas kao naroda.Trebamo kao građani Hrvatske inzistirati na točnom odgovoru zašto su pemijer i naša vlada zauzeli takav stav,da bi ga potom na silu i ispljuvani i poniženi morali i pristali mijenjat.Mislim da je to krucijalno pitanje u slučaju Perković,koji nama uopće nije bitan,ali nam je bitno da nam naša vlada govori istinu i da nas ne drži da smo svi skupa gomila idiota,

  • westt 25.09.2013.

    zanima me da li će im se redom skinut s plaće zbog ovakve katastrofalne odluke, koja još k tome ima za posljedicu ponovljanje procedure u Saboru ?

  • GOLI_OTOK 25.09.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare