Obavijesti

News

Komentari 164

Miljenić: "Lex Perković" ukida se najkasnije 1. siječnja 2014.

Miljenić: "Lex Perković" ukida se najkasnije 1. siječnja 2014.
8

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je na pitanje zašto su odlučili prvotno kršiti europske zakone rekao kako je sada bitno da se zatvori to pitanje i da se ide dalje

VIDEO

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu ministar Miljenić i Viviane Reding su objavili kako se vremensko ograničenje u 'Lex Perkoviću" ukida najkasnije do 1. siječnja 2014. godine.

Miljenić je rekao kako su dogovorili daljnje postupanje, a Hrvatska će žurno poduzeti sve korake kako bi uskladili sve s Europskim uhidbenim nalogom. 

- Ukidanje ograničenja će biti žurno. Izmjene zakona idu u žurnu proceduru. Zakon će stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja 2014. godine - rekao je Miljenić.

"Bitno je da se krene dalje"

Ministar je na pitanje zašto su odlučili prvotno kršiti europske zakone rekao kako je sada bitno da se zatvori to pitanje i da se krene dalje. Reding je istaknula kako su sada tu da riješe probleme. Na pitanje hoće li se zaustaviti proces sankcioniranja Hrvatske kazala je da joj je ministar obećao da će zakon biti promijenjen i da će pratiti cijelu proceduru.

Viviane Reding kazala je kako joj je Miljenić objasnio dugu povijest donošenja odluka u Hrvatskoj po ovom pitanju. Dodala je kako će Europska komisija nadgledati cijeli proces.

Reding je na sastanku rekla da je to bio dobar sastanak s ministrom Miljenićem, koji je obećao da će promijeniti ograničenje u zakonu o Europskom uhidbenom nalogu. Dodala je da je to dobro za obnavljanje dobrih odnosa Hrvatske i europskih institucija. Reding kaže kako vjeruje da će promjene biti brzo implementirane te da će se ova tema brzo zatvoriti.

Sastanak počeo u 11 sati

U Bruxellesu je u 11 sati u srijedu započeo sastanak ministra pravosuđa Orsata Miljenića i europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, a traže konačno rješenje u sukobu Zagreba i Bruxellesa o primjeni Europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. 

Reding je inače u utorak demantirala ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, koja je rekla da Angela Merkel možda "nije ni vidjela da se Hrvatska uskladila s preuzetim obvezama".

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso navodno su u telefonskom razgovoru postigli kompromis, nakon što je EK prošlog tjedna započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

Sankcija ipak neće biti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...