To je to što me zanima!

Kolektivna tužba 'Potrošača' protiv 8 banaka nije odbačena

Udruge Franak i Potrošač tužile su osam komercijalnih banaka. Žele dokazati da su nedopušteno i jednostrano primjenjivale odredbe o promjenjivosti kamatne stope
Vidi originalni članak

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u srijedu je održano prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su protiv osam komercijalnih banaka zbog kredita u 'švicarcima' i dizanja kamatne stope podnijele Udruge Franak i Potrošač. 

Udruge tužbom traže ukidanje valutne klauzule u 'švicarcima' i dopuštanje valutne klauzule samo u eurima. Iznošenjem dokaza pokušat će dokazati da su Zagrebačka Banka, Privredna Banka,  Erste & Steiermaerkische Banka, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Banka, OTP Banka, Societe Generale - Splitska banka i Volksbanka nedopušteno i jednostrano primjenjivale odredbe o promjenjivosti kamatne stope. 

Na prvom, pripremnom ročištu analizirana je procesna dopuštenost tužbe, a prisustvovali su zastupnici svih tuženih banaka. Banke tvrde da ne postoje procesne pretpostavke za pokretanje spora. Savezu Potrošač sudac Radovan Dobronić je odredio rok od 60 dana unutar kojih moraju dodatno obrazložiti kolektivni interes i precizirati vremensko razdoblje na koje se tužbeni zahtjev odnosi i to za svaku banku posebno. Tužitelji se u istom roku trebaju očitovati na odgovore svake od banaka, a nakon toga će banke dobiti isti rok da se očituju na podnesak tužitelja.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Ray Barone 08.07.2012.

    Država, a time i sudstvo, rade u korist banaka, jer da nije tako davno bi država stavila van zakona deviznu klauzulu...a znate li tko je kupovao franak kako bi mu se umjetno napumpala vrijednost, pa banke...i onda dok je švicarska vlada uspjela zaustaviti divljanje franka ti novci su uloženi u zlato...

  • marnik954 08.07.2012.

    Može li kolektivna tužba za sve obespravljene, za sve one koji ustavom imaju prava, a ne ostvaruju ga???!!!!!!!!!!!!!!!!

  • rezucka 06.07.2012.

    Sve je to lijepo,ako uspije.Imam kredit učlanila sam se u udrugu prije mjesec dana,platila članarinu i točka.Sad im mejlom šaljem upit,imam li kakvu iskaznicu ili nešto slično da vidim da sam registrirana u toj udruzi.Odgovora nema.Novac pokupili,do kontakta nemogu doći i to je to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare