To je to što me zanima!

Trump i službeno obavijestio Kongres o napadu dronom

Verzija poslana Kongresu je povjerljiva te se ne zna hoće li Bijela kuća objaviti i javnu verziju, rekao je jedan od zaposlenika tog tijela, govoreći pod uvjetom anonimnosti
Vidi originalni članak

Bijela kuća u subotu je službeno obavijestila Kongres o američkom napadu dronom na iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Iraku koji je naredio predsjednik Donald Trump, otkrila su dva zaposlenika tog tijela. 

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnogi demokrati u Kongresu kritizirali su američkog predsjednika jer nije zatražio odobrenje niti obavijestio Kongres o napadu. Ubojstvo Sulejmanija potaknulo je iznimnu eskalaciju napetosti između Irana, SAD-a i njegovih saveznika. 

ČUVAT ĆE TRGOVAČKE BRODOVE Britanci šalju brodove i kažu kako se SAD ima pravo braniti

Obavijest je poslana pod zakonom iz 1973., nazvanog War Powers Act, koji od vlade zahtijeva da obavijesti Kongres unutar 48 sati od provedbe vojne akcije. 

Trumpova vlada treba objasniti okolnosti, ovlasti pod kojima je napad izveden te očekivan raspon i trajanje vojne operacije. 

Verzija poslana Kongresu je povjerljiva te se ne zna hoće li Bijela kuća objaviti i javnu verziju, rekao je jedan od zaposlenika tog tijela, govoreći pod uvjetom anonimnosti. 

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi smatra kako je napad izveden bez ikakvog dopuštenja ili savjetovanja s Kongresom. 

TRAJU PREGOVORI Macron i irački predsjednik izbjegavaju eskalaciju tenzija

Demokratski senator Tim Kaine u petak je predložio mjeru kojom bi se za daljnje američko djelovanje protiv Irana trebala održati rasprava i glasovanje u Kongresu. 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Borna.2 05.01.2020.

    Glupi demokrati, najbolje da je kao Obama (koji je ostao bez bombi koliko je granatirao) kada je išao "ubiti" vođe ISIS-a prvo to najavio u medijima, dao lokaciju, pa im dao par dana da se povuku i onda napadao.

  • Borna.2 05.01.2020.

    A nema nigdje vijesti kako se Iračani vesele i raduju na ulicama nakon što su saznali da je ubijen Iranski general koji je odgovoran za brojne terorističke napade u Iraku.

  • zemuncevic 05.01.2020.

    Netko mora tu bandu koja se skriva iza Islama iskorijeniti !!! Tko ce ako ne USA ???

Komentiraj...
Vidi sve komentare