News

Komentari 3

Macron i irački predsjednik izbjegavaju eskalaciju tenzija

Macron i irački predsjednik izbjegavaju eskalaciju tenzija

Prema Bečkom sporazumu iz 2015., koji su potpisali Iran, SAD, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i EU, povučena je iduće godine većina međunarodnih sankcija protiv Irana

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u subotu s iračkim predsjednikom te su se dogovorili kako će raditi na smanjivanju tenzija na Bliskom istoku nakon što je SAD dronom u Iraku ubio zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

- Dva predsjednika dogovorila su se da ostanu u bliskom kontaktu kako bi izbjegli daljnju eskalaciju napetosti i da djeluju kako bi osigurali stabilnost u Iraku i široj regiji - rekli su iz Macronovog ureda.

Macron i irački predsjednik Barham Salih telefonski su razgovarali.

U subotu je više tisuća ljudi marširalo Bagdadom kako bi odali počast generalu Sulejmaniju i vođi iračke pro-iranske šijitske milicije Abu Mahdiju al-Muhandisu.

Muhandis, zapovjednik Postrojbi narodne mobilizacije i vođa Iranske revolucionarne garde Sulejmani, ubijeni su u bagdadskoj zračnoj luci, nakon čega je Iran obećao da će se osvetiti.

Macron je također razgovarao o stanju na Bliskom istoku sa čelnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladarom Abu Dabija.

Šeik Muhamed bin Zajed al-Nahjan i Macron naglasili su važnost borbe protiv tzv. Islamske države i rada na rješavanju krize u Libiji, rekao je Macronov ured.

Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati podupiru generala Halifu Haftara, nasuprot međunarodno priznatoj vladi Libije u Tripoliju koju podupiru Turska i Katar.

Ranije u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je kako je razgovarao s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom i kineskim diplomatom Wang Yiem o Bliskom istoku.

- Svi smo posebno naglasili naš dogovor o važnosti očuvanja stabilnosti i suvereniteta Iraka te općenito cijele regije, kao i potrebu da Iran izbjegava bilo kakva nova kršenja Bečkog sporazuma (Iranski nuklearni sporazum) -  rekao je Le Drian.

Prema Bečkom sporazumu iz 2015., koji su potpisali Iran, SAD, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i EU, povučena je iduće godine većina međunarodnih sankcija protiv Irana u zamjenu za restrikcije razvoja iranskog nuklearnog programa.

Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. tvrdeći da sporazum ne sprječava iranski plan razvoja nuklearnog oružja, te je nametnuo oštre ekonomske sankcije Teheranu.

Najčitaniji članci