To je to što me zanima!

U Češkoj regrutiraju volontere za pomoć liječnicima i sestrama: 'Moramo ih nekako rasteretiti'

Nakon intenzivnog jednodnevnog tečaja volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama
Vidi originalni članak

Stotine Čeha obučavaju se za volontere u zdravstvu i pružaju hitnu pomoć iscrpljenim medicinskim stručnjacima, jer se zemlja bori s najvećim dnevnim porastom infekcija COVID-19 po stanovništvu u Europi, s prosječno 12.000 novih slučajeva svakog dana u posljednjem tjednu.

U okviru programa koji je pokrenuo češki Crveni križ u rujnu, kada je drugi val počeo rasti, oko 350 ljudi dosad je dobilo titulu dobrovoljnog zdravstvenog pomoćnika, a još 2300 registriralo se jer je zainteresirano za obuku, kažu organizatori.

VIDEO: GOVOR U BUNDESTAGU Merkel: Kontakti među ljudima moraju se smanjiti za 75 posto!

Na gornjem katu male bolnice u glavnom gradu Pragu, sedmero novih volontera sluša upute instruktora koji ih podučava osnovama njege uz krevet, od mijenjanja posteljine do pomoći u hranjenju pacijenata i sprječavanja proljeva, piše Euronews.

Nakon intenzivnog jednodnevnog tečaja volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama.

- Program je osmišljen za edukaciju javnosti, poboljšanje razumijevanja pandemije i ublažavanje tereta medicinskih usluga - objasnio je Richard Smejkal, voditelj odjela za hitne slučajeve češkog Crvenog križa.

Češko zdravstveno osoblje pod pritiskom

Procjenjuje se da je 13.000 medicinskog osoblja zaraženo korona virusom, uključujući otprilike 8 posto medicinskih sestara u zemlji, rekao je u ponedjeljak predsjednik Češke liječničke komore Milan Kubek lokalnim medijima.

Istodobno, još je veći broj prisiljen ostati kod kuće u karanteni, što je dovelo medicinske usluge u zemlji do totalnog kolapsa.

Iako dobrovoljci ne smiju obavljati određene zadatke koje još uvijek mora raditi kvalificirano medicinsko osoblje, poput mijenjanja zaraženih zavoja ili davanja lijekova pacijentima, oni mogu pomoći u osnovnom liječenju uz postelju, rasterećujući već iscrpljeno medicinsko osoblje. Dobrovoljci se pozivaju i kad jednostavno nema dovoljno medicinskih stručnjaka.

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Pacijenti se žale: Ne možemo dobiti obiteljske liječnike; Apel ministarstva: Ispunite obvezu!

- Oni su tu da pomognu sestrama i liječnicima, a ne da ih zamijene. Riječ je o dijeljenju, a ne o prebacivanju zadataka - rekao je Smejkal.

Michal Opletal (34), koji radi kao voditelj razvoja softvera u jednoj tehnološkoj tvrtki u Pragu, već je završio obuku i prošli je tjedan zamoljen da pomogne lokalnom staračkom domu za pacijente s Alzheimerom. 

Nakon što je jednog popodneva primio poziv za pomoć, stigao je u centar rano sljedećeg dana.

- Situacija je bila ozbiljna. Više od polovice klijenata u centru bili su pozitivni na COVID. Mnogi od njih bili su potpuno nepokretni - objasnio je. 

A zbog bolesti i mjera samoizolacije, broj zdravstvenih radnika smanjio se na oko trećinu, dodao je.

- Osoblje centra koje je ostalo, radilo je nekoliko dana zaredom radeći što je moglo. Bila je to situacija kada je dobro došlo nekoliko muškaraca snažnih ruku - rekao je.

Njegov se posao uglavnom sastojao od pomaganja pacijentima u krevetima i iz kreveta te pomaganja u jelu, tuširanju i kretanju po centru.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Žele ih zadržati: Liječnicima subvencije za stambene kredite

- Ništa teško - kazao je Opletal, 'ali svaka od ovih aktivnosti pomogla je ublažiti pritisak na redovite medicinske sestre i asistente, tako da se brinu o specijaliziranijim zadacima'.

Broj novozaraženih u Češkoj popeo se na više od 15.000 u jednom danu prvi put 23. listopada, kada je zabilježeno 15.252 novih slučajeva, najviši dnevni broj u toj zemlji.

Smrtne slučajeve povezane s Covidom udvostručile su se na 2.047 tijekom samo posljednja dva tjedna, dok je broj pacijenata u teškom stanju od petka iznosio 772, prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • The Stand 29.10.2020.

    Nezaposlene koji primaju naknadu s burze, a ne spadaju u rizicne skupine poslat na tecaj i pozvat po potrebi. Ako se ne odazove odnosno nema opravdani razlog zašto ne moze doci na tecaj momentalno ukidanje naknade. Vrlo brzo bi se smanjio broj naknada odnosno broj stvarno nezaposlenih. 😎

  • Ofkors 29.10.2020.

    Jedino mjerodavno u ovome svemu je broj umrlih slučajeva na razini godine ili broj umrlih na bazi prošlogodišnjih sezona virusa i gripe. Ako mene pitate, ne vidim da se događa nešto izvanredno ili apokaliptično u odnosu na prijašnja razdoblja, a pritom mislim na sprovode, oglase o umrlima i slično.

  • Mille_1 29.10.2020.

    Očekujem da se novinari stirije počnu izrugivati sa češkin ministrom zdravstva i crvenim križem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare