Obavijesti

News

Komentari 8

U Češkoj regrutiraju volontere za pomoć liječnicima i sestrama: 'Moramo ih nekako rasteretiti'

U Češkoj regrutiraju volontere za pomoć liječnicima i sestrama: 'Moramo ih nekako rasteretiti'

Nakon intenzivnog jednodnevnog tečaja volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama

VIDEO

Stotine Čeha obučavaju se za volontere u zdravstvu i pružaju hitnu pomoć iscrpljenim medicinskim stručnjacima, jer se zemlja bori s najvećim dnevnim porastom infekcija COVID-19 po stanovništvu u Europi, s prosječno 12.000 novih slučajeva svakog dana u posljednjem tjednu.

U okviru programa koji je pokrenuo češki Crveni križ u rujnu, kada je drugi val počeo rasti, oko 350 ljudi dosad je dobilo titulu dobrovoljnog zdravstvenog pomoćnika, a još 2300 registriralo se jer je zainteresirano za obuku, kažu organizatori.

Merkel: Kontakti među ljudima moraju se smanjiti za 75 posto!
Merkel: Kontakti među ljudima moraju se smanjiti za 75 posto!

Na gornjem katu male bolnice u glavnom gradu Pragu, sedmero novih volontera sluša upute instruktora koji ih podučava osnovama njege uz krevet, od mijenjanja posteljine do pomoći u hranjenju pacijenata i sprječavanja proljeva, piše Euronews.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon intenzivnog jednodnevnog tečaja volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama.

- Program je osmišljen za edukaciju javnosti, poboljšanje razumijevanja pandemije i ublažavanje tereta medicinskih usluga - objasnio je Richard Smejkal, voditelj odjela za hitne slučajeve češkog Crvenog križa.

Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Kenya

Češko zdravstveno osoblje pod pritiskom

Procjenjuje se da je 13.000 medicinskog osoblja zaraženo korona virusom, uključujući otprilike 8 posto medicinskih sestara u zemlji, rekao je u ponedjeljak predsjednik Češke liječničke komore Milan Kubek lokalnim medijima.

Istodobno, još je veći broj prisiljen ostati kod kuće u karanteni, što je dovelo medicinske usluge u zemlji do totalnog kolapsa.

Iako dobrovoljci ne smiju obavljati određene zadatke koje još uvijek mora raditi kvalificirano medicinsko osoblje, poput mijenjanja zaraženih zavoja ili davanja lijekova pacijentima, oni mogu pomoći u osnovnom liječenju uz postelju, rasterećujući već iscrpljeno medicinsko osoblje. Dobrovoljci se pozivaju i kad jednostavno nema dovoljno medicinskih stručnjaka.

Pacijenti se žale: Ne možemo dobiti obiteljske liječnike; Apel ministarstva: Ispunite obvezu!
Pacijenti se žale: Ne možemo  dobiti obiteljske liječnike; Apel ministarstva: Ispunite obvezu!

- Oni su tu da pomognu sestrama i liječnicima, a ne da ih zamijene. Riječ je o dijeljenju, a ne o prebacivanju zadataka - rekao je Smejkal.

Michal Opletal (34), koji radi kao voditelj razvoja softvera u jednoj tehnološkoj tvrtki u Pragu, već je završio obuku i prošli je tjedan zamoljen da pomogne lokalnom staračkom domu za pacijente s Alzheimerom. 

Nakon što je jednog popodneva primio poziv za pomoć, stigao je u centar rano sljedećeg dana.

- Situacija je bila ozbiljna. Više od polovice klijenata u centru bili su pozitivni na COVID. Mnogi od njih bili su potpuno nepokretni - objasnio je. 

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Auvelais

A zbog bolesti i mjera samoizolacije, broj zdravstvenih radnika smanjio se na oko trećinu, dodao je.

- Osoblje centra koje je ostalo, radilo je nekoliko dana zaredom radeći što je moglo. Bila je to situacija kada je dobro došlo nekoliko muškaraca snažnih ruku - rekao je.

Njegov se posao uglavnom sastojao od pomaganja pacijentima u krevetima i iz kreveta te pomaganja u jelu, tuširanju i kretanju po centru.

Žele ih zadržati: Liječnicima subvencije za stambene kredite
Žele ih zadržati: Liječnicima subvencije za stambene kredite

- Ništa teško - kazao je Opletal, 'ali svaka od ovih aktivnosti pomogla je ublažiti pritisak na redovite medicinske sestre i asistente, tako da se brinu o specijaliziranijim zadacima'.

Broj novozaraženih u Češkoj popeo se na više od 15.000 u jednom danu prvi put 23. listopada, kada je zabilježeno 15.252 novih slučajeva, najviši dnevni broj u toj zemlji.

Smrtne slučajeve povezane s Covidom udvostručile su se na 2.047 tijekom samo posljednja dva tjedna, dok je broj pacijenata u teškom stanju od petka iznosio 772, prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a