To je to što me zanima!

U Frontexovoj akciji zaplijenili 2000 tona ilegalnog otpada

U kontroli otpada po kombijima, kamionima i brodovima službenici su pronašli korištene auto dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil i elektronički otpad, ali i opasan otpad...
Vidi originalni članak

Hrvatska policija u utorak je izvijestila da je u suradnji sa Carinskom upravom i Inspekcijom zaštite okoliša sudjelovala u opsežnoj Frontexovoj akciji protiv nezakonitog trgovanja otpadom preko vanjskih granica EU-a u kojoj je zaplijenjeno preko 2000 tona raznog otpada.

U suradnji 29 zemalja i pet europskih tijela provedeno je 2500 kontrola i otkriveno 100 slučajeva nezakonitog trgovanja otpadom. Pritom je zaplijenjeno 2000 tona otpada, a uhićene su 43 osobe.

IMA DVA PROTIVNIKA Terezija Gras kandidatkinja je za buduću šeficu Frontexa

MUP podsjeća da nezakonito trgovanje otpadom donosi ogromnu zaradu te nosi relativno nizak rizik. Radi se o iznimno popularnom kaznenom djelu koje nadilazi granice i ima strašan učinak na okoliš pa borba protiv nezakonitog trgovanja otpadom, ističu, zahtijeva snažan međunarodni odgovor.

U kontroli otpada po kombijima, kamionima i brodovima službenici su pronašli korištene auto dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil i elektronički otpad, ali i opasan otpad.

NOVA META SU KAMPERI Kriminalne skupine u Europi ukradena vozila rastavljaju na dijelove zbog lakšeg transporta

Otpad je trebao biti prevezen u Afriku, Aziju i srednju ili istočnu Europu gdje bi bio bačen, zapaljen ili raspršen, trujući tlo, zrak i vodu.

Uz to, zemlje sudionice prijavile su pravosudnim tijelima velik broj osumnjičenih i izrekle značajne iznose novčanih kazni. Otkrivene su i srodne kaznene aktivnosti poput krivotvorenja isprava i nedostatka odgovarajućih dozvola, priopćio je MUP.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare