Obavijesti

News

Komentari 0

Terezija Gras kandidatkinja je za buduću šeficu Frontexa

Terezija Gras kandidatkinja je za buduću šeficu Frontexa

To je mjesto ostalo PRAZNO nakon što je Francuz Leggeri bio prisiljen podnijeti ostavku zbog iznimno kritičnog izvješća OLAF-a o incidentima koji su uključivali nasilje nad migrantima na vanjskim granicama

VIDEO

Državna tajnica u hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras jedna je od triju kandidata koji su ušli u uži izbor za izvršnog direktora (Frontex), koji će se sljedeći tjedan pojaviti na saslušanju u Odboru za građanske slobode Europskog parlamenta.

Europski će parlament nakon saslušanja uputiti svoje mišljenje Upravnom odboru Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) koji će onda do kraja godine imenovati novog izvršnog direktora.

To je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je Francuz Fabrice Leggeri bio prisiljen podnijeti ostavku zbog iznimno kritičnog izvješća OLAF-a o incidentima koji su uključivali nasilje nad migrantima na vanjskim granicama.

Kriminalne skupine u Europi ukradena vozila rastavljaju na dijelove zbog lakšeg transporta
Kriminalne skupine u Europi ukradena vozila rastavljaju na dijelove zbog lakšeg transporta

Leggeri je optužen da nije štitio ljudska prava migranata koji su tražili azil u Europskoj uniji, kao i da je zatvarao oči pred mnogim nezakonitim radnjama koje se događaju na terenu.

Prema uredbi o Frontexu, kada mjesto izvršnog direktora postane upražnjeno, Komisija je dužna predložiti najmanje tri kandidata, što je i učinila u prvoj polovici ovoga mjeseca, nakon što je zaključen natječaj.

Nakon toga, tri kandidata trebaju proći saslušanje pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta, koji potom usvaja mišljenje u kojem može navesti kojeg kandidata preferira.

Potom Upravni odbor Frontexa bira izvršnog direktora pri čemu treba uzeti u obzir mišljenje EP-a.

Ako se odluči imenovati kandidata različitog od onog koji je predložio Parlament, Upravni odbor dužan je napisati obrazloženje i informirati Parlament i Vijeće o svojoj odluci.

Osim Terezije Gras u uži izbor za Leggerijeva nasljednika ušli su Latvijka Aija Kalnaja, koja obnaša dužnost privremene izvršne direktorice Frontexa, i Nizozemac Hans Leijtens.

Šef Frontexa dao otkaz, optužili ga da nasilno vraća migrante...
Šef Frontexa dao otkaz, optužili ga da nasilno vraća migrante...

Saslušanje će se održati 30. studenoga.

Izvršni direktor odgovoran je za svakodnevno upravljanje Frontexom i pravni je zastupnik Agencije.

Imenuje se na prvi mandat od pet godina, s mogućnošću produženja za razdoblje od najviše još pet godina. Mjesto rada izvršnog direktora je u Varšavi, gdje se nalazi sjedište Frontexa.

Agencija Frontex, osnovana je 2004. kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

Kao agencija EU-a, Frontex se financira iz proračuna EU-a kao i doprinosima zemalja pridruženih šengenskom prostoru.

Agencija je proširena 2016. te je postala Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

Frontex je sada jedno od najvažnijih tijela Europske unije u području slobode, sigurnosti i pravde. Operacije potrage i spašavanja također su službeno postale dio nadležnosti Agencije svaki put kada se takve situacije dogode u kontekstu nadzora morskih granica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a