To je to što me zanima!

U kapeli Sv. Roka postavljeni su seizmografi i akcelerografi

U petak je u kapeli sv. Roka na petrinjskom groblju postavljena nova seizmološka oprema koja bi trebala mjeriti jačine potresa, rekao nam je dr. Ivica Sović iz Seizmološke službe pri PMF -u.
Vidi originalni članak

Postavljanje uređaja od kojih je jedan seizmograf i akcelerograf vodio je seizmolog Krešimir Kuk.

- To su uređaji koje je nedavno kupila Vlada RH i oni se uglavnom postavljaju na područjima gdje se mogu očekivati potresi, a prije svega tamo gdje su i bili potresi. Kako je jaki potres 29. prosinca pogodio područje Siska, Gline, Petrinje, a najjače podrhtavanje tla je zabilježeno na području Petrinje onda smo se odlučili za tu lokaciju – pojašnjava nam dr. Ivica Sović iz Seizmološke službe pri PMF -u.

Akcelerografi, kojih ranije nije bilo, služe za bilježenje jačih potresa, onih magnitude iznad pet stupnjeva i smještaju se uglavnom u zgradama i na užim područjima na kojima bilježe sve aktivnosti iznad snage koja je pogodila područje Banije. Seizmografi su uređaji koji bilježe cijelu seizmičku aktivnost šireg područja i one najslabije potrese koje akcelerografi ne mogu i služiti će za evidentiranje seizmičnosti područja Banije, odnosno Banovine.

SAM SE USOSIO Fuchs o opremi za seizmologe: Pitajte tko je trebao reagirati; Fuchs: Ne znam zašto nisam...

Kako nam je pojasnio Sović nakon jakog potresa slijedi još nekoliko mjeseci podrhtavanje tla dok se aktivnosti doslovce sasvim ne smire. Sve se bilježi na karticu, a uređaji mogu biti umreženi sa Sezmiološkom službom koja istog treba preko uređaja dobije podatke u realnom vremenu.

Podaci koji su zabilježeni na nekom području, poput ovog razornog koncem prošle godine služe prije svih građevinarima, a ponajprije projektantima. Kako bi se kod novih zgrada koje će se projektirati i graditi na trusnim područjima poput ovog nadomak Zagrebu zlato projektirati zgrade koje bi trebale postati otporne na podzemna gibanja kako bi se u budućnosti izbjegla razaranja i ljudske žrtve.

Kako nam je rečeno nabavljeno je oko 20-tak novih uređaja, poznate američke tvrtke Kinemetrics. Jedna od prednosti takve opreme koja je nedavno nabavljena je mogućnost njezinog seljenja, jer se ne radi o opremi i uređajima koji su fiksirani za jedno područje.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Jadni_Mi_Cenzurirani 24.01.2021.

    Izgleda cvrsto i dobro gradeno, pa su valjda zato stavili skupe uredaje tamo.

  • os-lega 23.01.2021.

    Šta taj aparat upozorava ljude dok su na misi da će za koji tren biti potres pa neka se sklone?

  • 23.01.2021.

    A jer smo jadni, pa ovo je katastrofa ja očekivao sad če to biti neki ured neš normalno, a ono kao da se netko igra doma u garaži. Lijepa naša Rvatcka

Komentiraj...
Vidi sve komentare