Obavijesti

News

Komentari 2

Potres koji je srušio Banovinu

Potres koji je srušio Banovinu

Magnituda razornog potresa čiji je epicentar bio 5 kilometara jugozapadno od Petrinje iznosila je 6.2 stupnja prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice

VIDEO

Utorak je, 29. prosinca 2020. godine. Vrijeme je ručka i popodnevnog odmora. Velik broj građana je u svojim domovima, neki su na poslu, a neki na ulicama. U 12 sati i 19 minuta tlo se na Banovini počinje tresti, "poskakivati", nemilosrdno baca na zemlju ljude koji se pokušavaju skloniti na sigurno.

Ruše se zgrade, kuće, neki ostaju zarobljeni pod ruševinama. Magnituda razornog potresa čiji je epicentar bio 5 kilometara jugozapadno od Petrinje iznosila je 6.2 stupnja prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

U potresu je poginulo 7 ljudi, a deseci su ozlijeđeni. Zbog toga je 2. siječnja u Republici Hrvatskoj proglašen Danom žalosti.

Laura Cvijić (13) poginula je na ulicama Petrinje, Franjo Tomić (65) i njegov sin Mario (36), Dušan Bulat (87), Mile Jurković (62) i Darko Kozić (20) smrtno su stradali u Majskim poljanama, selu kod Gline, dok je Stanko Zec (76) izgubio život u Župnoj crkvi sv. Nikole i sv. Vida u Žažini. 

Pogledajte video: Potres na Banovini

Pokretanje videa...

Posveta za sve stradale u potresu 02:01

POGINULI POD RUŠEVINAMA

- Pao je dio kuće na nju, ja sam je više od 40 minuta oživljavao. Nije bilo hitne, za to dijete će mi netko odgovarati, vjerujte mi. Nakon 40 minuta je došla hitna. Curica je prije pet dana napunila 13 godina - kazao je našem reporteru šokirani muškarac koji je pokušao spasiti Lauru Cvijić. 

S Milom Jurkovićem iz Majskih poljana pričali smo dan prije pogibije.

Milu, njegovu ženu Anku (59) i unuku Katarinu u Majskim Poljanama upoznali smo u ponedjeljak nakon prvog snažnog potresa magnitude 5,0 po Richteru, koji je zatresao područje Petrinje, Gline i Siska.

Stajali su ispred svoje nakrivljene i napuknute kuće. Grijali su se ispred vatre koju su zapalili u dvorištu. Bojali su se novog potresa i u kuću nisu htjeli ući. U tom trenutku, nitko od službi nije bio u Majskim Poljanama te nije znao koliko je već tada stanje kritično. 

Samo dan kasnije, njegovi i strahovi ostalih stanovnika Majske Poljane ostvarili su se. Za vrijeme kobnog potresa Mile je pokupio svoje unuke, sina i ženu i tjerao ih da izađu iz kuće. On je zadnji krenuo van.

Kuća se srušila u trenutku kad je Mile bio na kućnom pragu. 

Svijet je obišla i fotografija fotoreportera Pixsella koji je zabilježio Milinu vjernu kujicu kako tužno čeka kraj srušene kuće.
Stanko Zec, orguljaš iz Žažine, u vrijeme potresa bio je u crkvi sv. Nikole s nekoliko prijatelja. Navodno je želio prekriti orgulje kako se ne bi zaprašile. Potres je srušio crkvu u kojoj su bili, a Stanko je ostao zakopan pod ruševinama. 

MISTERIOZNE RUPE U ZEMLJI

U Mečenčanima kraj Hrvatske Kostajnice nakon potresa počele su se pojavljivati ogromne rupe.

Mještani smatraju da bi uzrok tome mogle biti podzemne vode. Pretpostavljaju da je potres pogoršao stanje, zemlja je propala i voda otekla dalje. Iznad tih šupljina zemlja je jednostavno propala. 

Nenadu Tomaševiću u dvorištu se pojavio otvor dubok najmanje četiri, a dug 10 metara. Slične rupe pojavljuju se i u dvorištima drugih mještana, a najveća je kod potoka.

OŠTEĆENO 2000 OBJEKATA

Potres je prouzročio veliku štetu i u Sisku te okolici, kao i na području Gline i po okolnim selima. Prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2000 objekata.

Razrušene su brojne kuće, zgrade i institucije, a najviše je stradao centar Petrinje. Brojni ljudi u Petrinji, Sisku, Glini te okolnim selima, ostali su bez svog doma. Potres je bio toliko jak da je napravio štetu i u Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u Gradu Zagrebu. 

U Petrinji će se morati rušiti kompletan centar grada, gotovo sve zgrade dobile su crvenu oznaku. I u Sisku je teško stradao centar grada, a evakuirana je i sisačka bolnica.

NOVI ŽIVOT DONOSI NOVU NADU

Upotrebljiva je ostala samo jedna, nova zgrada ginekologije.

Upravo je tamo u prizemlju Dragana Dovranić iz Posavskih Brega kraj Ivanić Grada u trenutku potresa rađala zdravog dječaka.

Sve je prošlo dobro, a Dragana i Dejan postali su sretni roditelji malog Doriana teškog 3800 grama i dugačkog 52 centimetara. To im je četvrto dijete.

Sudbina je htjela da se u sisačkoj bolnici rodi i prva beba u 2021. godini. U minutu nakon ponoći na svijet je došao Petrinjac Daris Safić.

Kuća u Petrinji u kojoj stanuju mama Nataša Lukić (20) i tata Ferid Safić (23) sa 18-mjesečnim sinom Damijanom i Feridom majkom Milenom također je ruševna i oštećena u potresu.

Prvu noć proveli su uz vatru kraj natkrivene šupe zaklonjene ceradom, a potom su spavali u tamnoplavom VW Ventu. Nakon objave teksta na 24sata Safićima je stigao kontejner, kako ne bi bili na cesti ili spavali u autu dok im se kuća ne obnovi.

UNIŠTENA KATEDRALA I CRKVE

Preliminarne analize satelitskih snimki petrinjskog područja napravljenih 24. i 30. prosinca pokazale su da se Petrinja spustila za -35 cm, dok se zapadno ploča podignula za +35 cm.

Analizu je radio profesor na Hrvatskom vojnom učilištu, Mladen Viher.

Potres je srušio ili nanio značajnu štetu brojnih crkvama na tom području. Potpuno je uništena katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku i šest župnih crkvi, a teško je oštećeno još 20 župnih crkvi Sisačke biskupije, uglavnom kulturnih dobara.

U ZAPREŠIĆU EVAKUIRALI 50-AK OBITELJI

Razorni potres nije prouzročio štetu samo na petrinjskom, glinskom i sisačkom području. Zbog oštećenja koja su zadobile tri zgrade u Zaprešiću hitno su evakuirane. Svoje domove moralo je napustiti 50-ak obitelj.

Hoće li se moći vratiti i kada u ovom trenutku još ne znaju.

Razgovarali smo s 28 stanara koje je Grad Zaprešić privremeno smjestio u pansion u Ivancu Bistranskom. Među njima je Zlatko Miklec koji je pred potresom iz doma bježao sa suprugom i dva sina, inače djecom s posebnim potrebama. 

Vanja Jonjić u stan na 1. katu zgrade na Trgu žrtava fašizma 13 u Zaprešiću uselila je 6. veljače ove godine. Podignula je kredit, renovirala stan i kupila sav novi namještaj.

Deset mjeseci kasnije Vanja je sa svoja dva sina ostala bez ičega. Sretna je što su izvukli živu glavu.

PRETHODILA TRI MANJA POTRESA

Sve je počelo još u ponedjeljak 28. prosinca. Područje Petrinje, Gline i Siska pogodila su tri jača potresa.

Prvi se osjetio u 6 sati i 28 minuta te je bio magnitude 5,0 po Richterovoj ljestvici, nakon čega su seizmografi zabilježili još dva jača potresa magnitude preko 4 stupnja po Richteru s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje u 7.49 i 7.51 sati.

U tim potresima nije bilo ozlijeđenih, no mnogi objekti su "načeti". Dan kasnije u razornom potresu od 6,2 Richtera ti objekti su se potpuno srušili ili im je statika narušena do te mjere da popravka nema. 

Uništenje koje je snaga prirode nanijela Petrinji višestruko nadilazi štetu koju je grad pretrpio u Domovinskom ratu. Prema nekim procjenama čak 90 posto grada morati će se rušiti i graditi iznova. Petrinja će se morati "roditi iznova" poput Feniksa.

POGINUO VOLONTER

Muškarac (57) preminuo je u Petrinji. Bio je bivši specijalac, a dan prije nego što je poginuo dovezao je kamp kućicu na mjesto gdje su ljudima stradale kuće u potresu

- On je iz Maloga Jadrča, majka mu je umrla prošle godine. Nije se ženio, bio je u Hrvatskoj vojsci i fizički aktivan. Jučer je platio vučnu službu u Severinu na Kupi i dovezao kampicu. Bio je sam na krovu, smatrao je da može pomoći, a ja ga nisam mogao zaustaviti - rekao je rođak preminulog.

- Sumnjamo da mu je možda pozlilo. Navodno nema nikakvih ozljeda pa možda i nije umro od pada s ljestvi - rekao nam je čovjek ispred kuće gdje je preminuo volonter.

MEDVED NA ČELU STOŽERA

Vlada će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije. Na čelu Stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

UPUTE ZA DOSTAVU POMOĆI IZ INOZEMSTVA

Iz Ravnateljstva civilne zaštite u nedjelju su objavili upute za dostavu humanitarne pomoći Hrvatskoj iz inozemstva radi bolje organizacije i koordinacije.

Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr.

Radi bolje organizacije i koordinacije dostave humanitarne pomoći Republici Hrvatskoj (Sisačko-moslavačkoj županiji) od strane pravnih i fizičkih osoba izvan Republike Hrvatske, molimo organizatore da prije kretanja na put dostave na e-mail occz@civilna-zastita.hr ime i prezime vozača i drugih osoba koji dostavljaju (vozilima) humanitarnu pomoć te identifikacijski broj osobne isprave za vozača i druge osobe, objavili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Potrebno je navesti i registracijske oznaka vozila i tip vozila (primjerice: šleper, kamion do 4 metra visine, kamion viši od 4 metra, osobno vozilo, kombi vozilo), kao i naziv graničnog prijelaza na kojem se ulazi u Republiku Hrvatsku i datum i vrijeme dolaska na granični prijelaz.

Uz to, treba navesti krajnje odredište humanitarne pomoći te dionice autocesta koje će koristiti vozila u dolasku i povratku i datum i vrijeme korištenja autocesta u dolasku i povratku.

"Navedeni podaci potrebni su zbog organizacije prijelaza granice, oslobođenja od plaćanja cestarine te daljnje organizacije prihvata", poručili su u priopćenju iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

KOD PETRINJE GEJZIRI, KUĆE IM KLIZE

Bili smo u Brestu Pokupskom, mjestu sjeverno od Petrinje. Ljudima je usred potresa koji je razorio Banovinu dva metra u zrak šikljala voda! Ni geolozi nisu imali objašnjenje za ove rupe koje su nastale te iz kojih su u zrak šikljale voda, pijesak i mulj.

- Iz ovih pukotina je sukljala voda, mulja... Čak i topla voda. Poplavilo je sve ove livade dolje. Malo je to stalo, a onda nakon ova dva noćašnja potresa... Ljudi su primijetili da im kuće 'bježe', nije više sigurno ovdje stanovati. Bili su ovdje i geolozi, rekli su nam da se s ovakvim stvarima još nisu susreli - rekao nam je mještanin Bresta Pokupskog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.