To je to što me zanima!

U KBC-u Rijeka sprječavaju teške nuspojave kemoterapije: 'Uveli smo prvi u Hrvatskoj...'

Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj onda ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet, pojasnili su
Vidi originalni članak

U KBC Rijeka na temelju iskustava iz svjetskih klinika po prvi put u Hrvatskoj mogu se spriječiti teške nuspojave kemoterapije, koje uključuju i trajni invaliditet, javlja RTL.

Naime,  učinak je dokazan terapijom hladnoćom. Točnije primjenom hladnoće sužavaju se krvne žile u nogama i rukama, čime se smanjuje dotok kemoterapije koja oštećuje živčane stanice.

- Kod najčešćih malignih oboljenja, a to su karcinom dojke, karcinom prostate, ginekološki tumori, karcinom pluća i karcinomi glave i vrata, primjenjujemo određene kemoterapijske protokole, koji nažalost imaju svoje nuspojave. Jedna od tih nuspojava je periferna neuropatija. Radi se, naime, o tome da kemoterapija zapravo uništava te periferne živce i ono što je posljedica toga su trnci, grčevi i gubitak osjeta u rukama i nogama, odnosno trajni invaliditet nakon izlječenja maligne bolesti u vidu otežanog hodanja. Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj onda ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet - govori Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

ZAPOŠLJAVAT ĆE STRANCE? Riječkom Autotroleju nedostaju vozači, smanjuju polaske

Govore kako su se potrudili se da svojim pacijentima, upravo iz razloga da imaju što manje nuspojava, omoguće liječenje metodom krioterapije - hladnim rukavicama i čarapama koje zapravo hladeći živce sprječavaju da kemoterapija ošteti živčane stanice.

- Da zaustavimo kemoterapiju da ne uništava te periferne živce. Danas smo krenuli s tom metodom, i koliko znam mi smo prvi u Hrvatskoj koji su je uveli. Te hladne rukavice se stavljaju 15 minuta prije kemoterapije i prije svakog kemoterapijskog ciklusa, a dosadašnja istraživanja su pokazala da to zaista prevenira odnosno liječi tu perifernu neuropatiju - objasnila je Ivana Mikolašević iz KBC Rijeka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare