Obavijesti

News

Komentari 0

U KBC-u Rijeka sprječavaju teške nuspojave kemoterapije: 'Uveli smo prvi u Hrvatskoj...'

U KBC-u Rijeka sprječavaju teške nuspojave kemoterapije: 'Uveli smo prvi u Hrvatskoj...'

Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj onda ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet, pojasnili su

U KBC Rijeka na temelju iskustava iz svjetskih klinika po prvi put u Hrvatskoj mogu se spriječiti teške nuspojave kemoterapije, koje uključuju i trajni invaliditet, javlja RTL.

Naime,  učinak je dokazan terapijom hladnoćom. Točnije primjenom hladnoće sužavaju se krvne žile u nogama i rukama, čime se smanjuje dotok kemoterapije koja oštećuje živčane stanice.

- Kod najčešćih malignih oboljenja, a to su karcinom dojke, karcinom prostate, ginekološki tumori, karcinom pluća i karcinomi glave i vrata, primjenjujemo određene kemoterapijske protokole, koji nažalost imaju svoje nuspojave. Jedna od tih nuspojava je periferna neuropatija. Radi se, naime, o tome da kemoterapija zapravo uništava te periferne živce i ono što je posljedica toga su trnci, grčevi i gubitak osjeta u rukama i nogama, odnosno trajni invaliditet nakon izlječenja maligne bolesti u vidu otežanog hodanja. Mi zapravo pacijenticu s karcinomom dojke izliječimo od maligne bolesti, ali njoj onda ostaju posljedice od tog liječenja odnosno trajni invaliditet - govori Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Riječkom Autotroleju nedostaju vozači, smanjuju polaske
Riječkom Autotroleju nedostaju vozači, smanjuju polaske

Govore kako su se potrudili se da svojim pacijentima, upravo iz razloga da imaju što manje nuspojava, omoguće liječenje metodom krioterapije - hladnim rukavicama i čarapama koje zapravo hladeći živce sprječavaju da kemoterapija ošteti živčane stanice.

- Da zaustavimo kemoterapiju da ne uništava te periferne živce. Danas smo krenuli s tom metodom, i koliko znam mi smo prvi u Hrvatskoj koji su je uveli. Te hladne rukavice se stavljaju 15 minuta prije kemoterapije i prije svakog kemoterapijskog ciklusa, a dosadašnja istraživanja su pokazala da to zaista prevenira odnosno liječi tu perifernu neuropatiju - objasnila je Ivana Mikolašević iz KBC Rijeka.