To je to što me zanima!

U pandemiji je ovoj našoj tvrtki posao procvjetao, a zbog velike proizvodnje grade i tvornicu

Genox je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje, proizvode ih već gotovo 20 godina. Nakon dvije godine truda i provjera tvrtka je stekla važno priznanje – halal certifikat
Vidi originalni članak


Vrijeme pandemije uvelike je promijenilo svijet tržišta i poslovanja. Mnogim tvrtkama čije je poslovanje bilo početkom 2020. u uzlaznoj putanji naglo je stagniralo. A onima čije je poslovanje bilo vezano za borbu protiv koronavirusa, poslovi su se samo otvarali. I to ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. Među njima je i tvrtka Genox iz Velike Gorice. 
Nakon dvije godine truda i provjera domaća tvrtka Genox stekla je važno priznanje – halal certifikat. Genox je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje, proizvode ih već gotovo 20 godina, a korisnici su kućanstva, dućani, tvornice, farme, bolnice, policija, civilna zaštita… U doba korona krize posao s dezinficijensima je "eksplodirao", a sad se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se traži halal certifikat. Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju zahtjeve kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjere. "Halal" je arapska riječ koja znači čisto ili dopušteno te označava u islamu sve stvari i djela koji su prema islamskom zakonu dopušteni. 
- Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadržava niti jednu molekulu alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. A koristi ima mnogo: naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni niti zapaljivi, ne hlape; zbog toga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju - ističe inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško, koja vodi ovu obiteljsku firmu u Velikoj Gorici. 

Genox u proizvodnji primjenjuje posebnu zaštićenu tehnologiju Aquagen, a za izum je zaslužna upravo inženjerka Marijana Ćiško. Već prije tu su prednost u proizvodnji uočili kupci iz zemalja s muslimanskim stanovništvom, a njihov interes naglo je porastao tijekom pandemije.

- Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti mnoga vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno u BiH, ali i na ona udaljena - poručuje direktorica tvrtke. Certifikat su uručili Aldin Dugonjić, koji vodi Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.  - Prema zadnjim istraživanjima, poduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda od 1 do 50 posto. Uzevši u obzir strelovit rast i razvoj halal tržišta, naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, ovise i o prodajnim i marketinškim aktivnostima na tržištu - rekao je Aldin Dugonjić. Naveo je kako su u 10 godina postojanja Centra izdali više od 150 certifikata, a u bazi halal certificiranih tvrtki najviše je zastupljena prehrambena industrija, slijede ugostitelji te kemijska industrija. A Genox je prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat, kazao je Aldin Dugonjić.  Inače, TLK Grupa - u čijem je sastavu i tvrtka Genox - počela je graditi novu tvornicu u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje. Vrijednost tog ulaganja bit će oko 40 milijuna kuna, tvornicu će graditi od dvije do tri godine, a zapošljavat će oko 30 ljudi. U prvoj fazi gradit će tvornicu (ulaganje od 25 milijuna kuna), potom istraživački laboratorij i na kraju upravnu zgradu.

Idi na 24sata