To je to što me zanima!

U potresu stradao i jantarni privjesak - jedan od samo tri

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava
Vidi originalni članak

Jantarni privjesak u obliku ženske glave, jedan od samo tri takva predmeta koja se čuvaju u Japodskoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, stradao je u nedavnom potresu u Zagrebu, priopćeno je iz Muzeja.

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava.

Japodska zbirka zasebna je cjelina unutar Pretpovijesnog odjela Muzeja, a sadrži brončanodobne i željeznodobne predmete s prostora Gorske Hrvatske gdje su u pretpovijesti obitavali Japodi.


 
Unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja. U tome su grobu pronađene dvije fibule ukrašene jantarnim zrnima, zrno jantara s luka fibule, više od 100 manjih zrna jantara različitog oblika, zrno jantara u obliku ptice, zrno jantara u obliku ljudske figure, jedno nedovršeno zrno jantara te tri zrna jantara u obliku ženskih glava, kaže se u priopćenju Muzeja.
  
Drugi autori smatraju da su predmeti iz toga groba mogli bi biti metaforički prikaz likova iz mita o Faetontu, sinu boga Helija, odnosno priče o nastanku sirovine korištene za izradu ovih grobnih priloga – jantaru.

Na sreću, iz Konzervatorsko-restauratorskog laboratorija Muzeja poručuju kako su očuvani svi dijelovi privjeska te da će biti moguće njihovo spajanje uz minimalno vidljiva oštećenja.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 04.04.2020.

    Eto bas mi je zao..

  • scythe 04.04.2020.

    Zašto to nazivate "zrno" ... i koliko je to zrno uopće veliko?

  • BernySinara Wesker 04.04.2020.

    U potresu je mnogo starih stvari stradalo zar nije moguce zalijepiti pa da ljudi vide kako je to prije izgledalo? Znam da nece to nikad nece izgledati kao prije ali opet

Komentiraj...
Vidi sve komentare