Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
3 komentara

U potresu stradao i jantarni privjesak - jedan od samo tri

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava

Foto: Arheološki muzej u Zagrebu
3 komentara

Jantarni privjesak u obliku ženske glave, jedan od samo tri takva predmeta koja se čuvaju u Japodskoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, stradao je u nedavnom potresu u Zagrebu, priopćeno je iz Muzeja.

Prikazi ženskih likova na jantarnim zrnima u pretpovijesti na prostoru Hrvatske izuzetno su rijetki, za koje neki autori smatraju da se radi o prikazima ženskih božanstava.

Japodska zbirka zasebna je cjelina unutar Pretpovijesnog odjela Muzeja, a sadrži brončanodobne i željeznodobne predmete s prostora Gorske Hrvatske gdje su u pretpovijesti obitavali Japodi.

Foto: Arheološki muzej u Zagrebu
 
Unikatna jantarna glavica pronađena je u grobu 47 nekropole u Kompolju kod Otočca tijekom istraživanja koje su 1956. godine proveli djelatnici Muzeja. U tome su grobu pronađene dvije fibule ukrašene jantarnim zrnima, zrno jantara s luka fibule, više od 100 manjih zrna jantara različitog oblika, zrno jantara u obliku ptice, zrno jantara u obliku ljudske figure, jedno nedovršeno zrno jantara te tri zrna jantara u obliku ženskih glava, kaže se u priopćenju Muzeja.
  
Drugi autori smatraju da su predmeti iz toga groba mogli bi biti metaforički prikaz likova iz mita o Faetontu, sinu boga Helija, odnosno priče o nastanku sirovine korištene za izradu ovih grobnih priloga – jantaru.

Na sreću, iz Konzervatorsko-restauratorskog laboratorija Muzeja poručuju kako su očuvani svi dijelovi privjeska te da će biti moguće njihovo spajanje uz minimalno vidljiva oštećenja.

Tema: Potres u Zagrebu

Možda vas zanima i ovo:
Message