To je to što me zanima!

U Velikom Grđevcu oživio je Lovrakov vlak u snijegu

U Centru 'Mato Lovrak' je parna lokomotiva koju su otkopavala djeca u romanu, te mlin identičan onome koji je obnavljala družba Pere Kvržice...
Vidi originalni članak

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može..., pjevala su djeca iz omiljenog Lovrakova romana “Vlak u snijegu”.
Uzbudljiva priča ispričana davne 1931. godine još golica maštu svakome mališanu koji ju pročita. No kako sve ne bi ostalo na snovima, djeca mogu postati dijelom neponovljive avanture u Centru “Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara.
U njemu se nalazi parna lokomotiva koju su otkopavala djeca u romanu “Vlak u snijegu”,  mlin identičan onome koji je obnavljala družba Pere Kvržice, kao i bunar u kojem se onesvijestio Medo. U planu je i rekonstrukcija tradicionalne mlinareve kuće te ljetne učionice u kojoj bi đaci mogli odraditi terensku nastavu iz prirode i društva. Načelnik općine Veliki Grđevac, Marijan Dautanac, planira obnoviti napušteni bazen, pokrenuti športsko-rekreacijske aktivnosti i otvoriti ugostiteljske objekte.
- Cilj nam je razviti učenički turizam u kojem bi djeca učila kroz zabavu. To smo zamislili na način da tijekom dana mališani obiđu Lovrakov i rekreativni centar pa zatim stazu prirode koja bi ih dovela do hotela. Večer bi mogli provesti zabavljajući se uz logorsku vatricu - pojasnio je načelnik Dautanac.
Iako još nedovršeno, ovo mjesto već sad posjećuje više od tisuću učenika i pojedinaca tijekom cijele godine. Posjetitelji mogu vidjeti i spomen-sobu posvećenu omiljenom piscu dječjih romana. U lipnju su tamo i Lovrakovi dani kulture, na kojima sudjeluju učenici osnovnih škola.
- Sjećam se da mi je baka pričala da joj je učitelj bio Mato Lovrak. On je njezin razred vodio na izlet u Zagreb i vlak se zaglavio u snijegu - rekao je Goran Zglavnik, unuk Dragice Marić, koja je 30-ih živjela u Velikim Zdencima. Za mnoga Lovrakova djela kažu da su inspirirana stvarnim događajima pa ga je i ovaj izlet vjerojatno inspirirao za knjigu.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • xnet0822 10.02.2015.

    Književnik i učitelj Mato Lovrak je sam rekao da je dječji roman "Vlak u snijegu" pisao u noćnim satima pred osvijetljenom petrolejkom ....

  • MIROTVORAC 12.03.2010.

    Dok je bilo ovakvih filmova za djecu kao i crtića ,djeca su bila puno bolja i nije bilo ovoliko nasilja ,a danas sve neki idiotski transformeri ,krvoloci ,razbijači ,pljačkaši itd ,i zato nam se svako malo događaju gluposti sa djecom !!! Svako dijete bi trebalo učiti da čita ovakve knjige i gleda ovakve filmove i svijet bi bio puno ljepši !!!

  • Curious 12.03.2010.

    Uf kad se samo sjetim sa koliko sam uzbuđenja čitala njegove knjige i zamišljala da sam dio te družbe koja ide iz avanture u avanturu,knjiga bi planula u dan dva.I baš mi je drago za ovaj potez i čim otopli put pod noge i Veliki Grđevac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare