News

Komentari 5

U Velikom Grđevcu oživio je Lovrakov vlak u snijegu

U Velikom Grđevcu oživio je Lovrakov vlak u snijegu

U Centru 'Mato Lovrak' je parna lokomotiva koju su otkopavala djeca u romanu, te mlin identičan onome koji je obnavljala družba Pere Kvržice...

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može..., pjevala su djeca iz omiljenog Lovrakova romana “Vlak u snijegu”.
Uzbudljiva priča ispričana davne 1931. godine još golica maštu svakome mališanu koji ju pročita. No kako sve ne bi ostalo na snovima, djeca mogu postati dijelom neponovljive avanture u Centru “Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara.
U njemu se nalazi parna lokomotiva koju su otkopavala djeca u romanu “Vlak u snijegu”,  mlin identičan onome koji je obnavljala družba Pere Kvržice, kao i bunar u kojem se onesvijestio Medo. U planu je i rekonstrukcija tradicionalne mlinareve kuće te ljetne učionice u kojoj bi đaci mogli odraditi terensku nastavu iz prirode i društva. Načelnik općine Veliki Grđevac, Marijan Dautanac, planira obnoviti napušteni bazen, pokrenuti športsko-rekreacijske aktivnosti i otvoriti ugostiteljske objekte.
- Cilj nam je razviti učenički turizam u kojem bi djeca učila kroz zabavu. To smo zamislili na način da tijekom dana mališani obiđu Lovrakov i rekreativni centar pa zatim stazu prirode koja bi ih dovela do hotela. Večer bi mogli provesti zabavljajući se uz logorsku vatricu - pojasnio je načelnik Dautanac.
Iako još nedovršeno, ovo mjesto već sad posjećuje više od tisuću učenika i pojedinaca tijekom cijele godine. Posjetitelji mogu vidjeti i spomen-sobu posvećenu omiljenom piscu dječjih romana. U lipnju su tamo i Lovrakovi dani kulture, na kojima sudjeluju učenici osnovnih škola.
- Sjećam se da mi je baka pričala da joj je učitelj bio Mato Lovrak. On je njezin razred vodio na izlet u Zagreb i vlak se zaglavio u snijegu - rekao je Goran Zglavnik, unuk Dragice Marić, koja je 30-ih živjela u Velikim Zdencima. Za mnoga Lovrakova djela kažu da su inspirirana stvarnim događajima pa ga je i ovaj izlet vjerojatno inspirirao za knjigu.