To je to što me zanima!

U voću u Hrvatskoj pronađen pesticid koji je opasan za djecu

Europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom uzeo je uzorke s voća u Hrvatskoj i na njemu je otkriveno 0,033 mg/kg pesticida klorpirifos dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01 mg/kg
Vidi originalni članak

U voću uzgojenom u Hrvatskoj pronađen je zabranjeni pesticid, javlja europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF).

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. 

RASFF je 23. listopada uzeo uzorke s voća u Hrvatskoj i na njemu je otkriveno 0,033 mg/kg pesticida klorpirifos dok je dozvoljena maksimalna količina 0,01 mg/kg.

Posebno opasan za zdravlje djece

Istraživanja i epidemiološki dokazi o negativnom utjecaju pesticida klorpirifosa na ljudsko zdravlje posljednjih su se godina nizala jedno na drugo.

SPORNA POŠILJKA VOĆA U Srbiji uništili mandarine iz Hrvatske: 'Sadrže pesticid koji uzrokuje poremećaje kod djece'

Zaključak je tih studija bio kako postoji dokaz da izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj, pa i oštetiti još nerođeno dijete. Tako su ga povezivali s poremećajima u razvoju mozga, poremećajima pažnje (hiperaktivnosti) i hormonskog sustava kod djece, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Naravno, veliki farmaceutski lobiji i kompanije opovrgavali su slične studije.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • billi Galeb 05.11.2023.

    Bas sam se neki dan pitao kad su srbi to otkrili,sta mi tek jedemo. Zamislite kada netko takvu otrovnu mandarinu izvozi,a svjestan je da ce bit pregledana,sta tek plasira nama na domacem trzistu.

  • billi Galeb 05.11.2023.

    Pa nisu to otkrili nasi inspektori. Zar to nije otkriveno u izvoznom kontigentu za srbi.

  • Kud koji mili moji 05.11.2023.

    "Naravno, veliki farmaceutski lobiji i kompanije opovrgavali su slične studije."  Šteta što se nisu radile  studije i za cjepiva. Ili se jesu, samo mediji nisu o tome izvještavali.......Naravno. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare